Asetaldehydin määrittäminen hedelmämehuista
Haapanen, Oili (2017-01-02)
Aineistoon ei liity tiedostoja.
Haapanen, Oili
Turun yliopisto
02.01.2017
Kuvaus
Siirretty Doriasta
Tiivistelmä
Asetaldehydi on pienimolekyylinen ja helposti haihtuva orgaaninen yhdiste. Sitä esiintyy luontaisesti elintarvikkeissa ja sitä voidaan myös lisätä elintarvikkeisiin puhtaana aromiaineena. Kansainvälinen syöväntutkimuslaitos IARC arvioi asetaldehydin ryhmän 2b (ihmiselle mahdollisesti syöpää aiheuttavaksi) karsinogeeniksi 1999 ja luokan 1 (ihmiselle syöpää aiheuttavaksi) karsinogeeniksi alkoholijuomien kulutuksen yhteydessä vuonna 2012. Tämän jälkeen kiinnostus mm. elintarvikkeiden asetaldehydipitoisuuksien kartoittamiseen ja riskinarviointiin on lisääntynyt. Asetaldehydin merkittävimpiä lähteitä ovat kuitenkin alkoholi ja tupakka
Asetaldehydin määrittäminen elintarvikkeista on haastavaa, sillä se haihtuu jo matalissa lämpötiloissa. Tästä syystä lämpötilan hallinta näytteen käsittelyn ja analysoinnin aikana on erittäin tärkeää. Perinteisesti määritykseen on käytetty nestekromatografisia menetelmiä, joihin on liitetty johdannaisten valmistus pysyvyyden lisäämiseksi. Myös höyrytila tekniikoita käytetään runsaasti. Yksinkertaisuutensa vuoksi kiinteäfaasimikrouutosta yhdistettynä kaasukromatografi-massaspektometriin on tullut yksi suosituimmista höyrytilamenetelmistä asetaldehydin määrittämiseksi.
Tämän tutkielman kokeellisen osan tarkoituksena oli automatisoida ja optimoida aikaisemmin käytössä ollut manuaalinen kiinteäfaasimikrouutto-kaasukromatografi-massaspektrometrinen menetelmä asetaldehydin määrittämiseksi elintarvikkeista. Kehitetty automaattinen menetelmä validoitiin ja sitä sovellettiin asetaldehydin määrittämiseksi hedelmätäysmehunäytteistä. Validointi osoitti menetelmän soveltuvan hyvin tarkoitukseensa. Näyteanalyysit osoittivat, että asetaldehydipitoisuudet täysmehuissa vaihtelivat suuresti riippuen mehun tyypistä: asetaldehydipitoisuudet omenamehuissa olivat suuremmat kuin appelsiini- tai ananasmehuissa.
Asetaldehydin määrittäminen elintarvikkeista on haastavaa, sillä se haihtuu jo matalissa lämpötiloissa. Tästä syystä lämpötilan hallinta näytteen käsittelyn ja analysoinnin aikana on erittäin tärkeää. Perinteisesti määritykseen on käytetty nestekromatografisia menetelmiä, joihin on liitetty johdannaisten valmistus pysyvyyden lisäämiseksi. Myös höyrytila tekniikoita käytetään runsaasti. Yksinkertaisuutensa vuoksi kiinteäfaasimikrouutosta yhdistettynä kaasukromatografi-massaspektometriin on tullut yksi suosituimmista höyrytilamenetelmistä asetaldehydin määrittämiseksi.
Tämän tutkielman kokeellisen osan tarkoituksena oli automatisoida ja optimoida aikaisemmin käytössä ollut manuaalinen kiinteäfaasimikrouutto-kaasukromatografi-massaspektrometrinen menetelmä asetaldehydin määrittämiseksi elintarvikkeista. Kehitetty automaattinen menetelmä validoitiin ja sitä sovellettiin asetaldehydin määrittämiseksi hedelmätäysmehunäytteistä. Validointi osoitti menetelmän soveltuvan hyvin tarkoitukseensa. Näyteanalyysit osoittivat, että asetaldehydipitoisuudet täysmehuissa vaihtelivat suuresti riippuen mehun tyypistä: asetaldehydipitoisuudet omenamehuissa olivat suuremmat kuin appelsiini- tai ananasmehuissa.