Pannukakkuproblematiikkaa ja muita kouluruokailun koukeroita arvojen näkökulmasta – Empiirinen arvotutkimus neljäsluokkalaisten puheessa ilmenevistä arvoista kouluruokailun kontekstissa.
Manner, Linda (2017-08-09)
Pannukakkuproblematiikkaa ja muita kouluruokailun koukeroita arvojen näkökulmasta – Empiirinen arvotutkimus neljäsluokkalaisten puheessa ilmenevistä arvoista kouluruokailun kontekstissa.
Manner, Linda
(09.08.2017)
Tätä artikkelia/julkaisua ei ole tallennettu UTUPubiin. Julkaisun tiedoissa voi kuitenkin olla linkki toisaalle tallennettuun artikkeliin / julkaisuun.
Turun yliopisto
Kuvaus
Siirretty Doriasta
Tiivistelmä
Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää mitä arvoja neljäsluokkalaisten lasten kouluruokailukeskusteluissa esiintyy ja millaista kouluruokailua oppilaat arvosta-vat. Aineisto oli peräisin pohjoismaisesta ProMeal-kouluruokailututkimuksesta (Prospects for Promoting Health and Performance by School Meals in Nordic Countries). Hyödyntämäni osa-aineisto käsitti 19 fokusryhmähaastattelua, jossa kussakin osallistujia oli 5-6 lasta. Lapset keskustelivat ohjatusti kouluruokailusta aiheeseen liittyvien kuvien pohjalta ja kirjoittivat sekä piirsivät kouluruokailussa tärkeäksi kokemiaan asioita.
Teoriaohjaavassa sisällönanalyysissä arvoja peilattiin Shalom Schwartzin arvo-teoriaan. Teemat perustuivat Schwartzin arvotyyppeihin. Näistä valitsin mukaan analyysiin seuraavat arvotyypit: itseohjautuvuus, universalismi, perinteet, yhdenmukaisuus, hedonismi, turvallisuus, virikkeisyys ja hyväntahtoisuus.
Tutkimuksen perusteella lapset arvostavat kouluruokailussa muun muassa valinnanvapautta, vaihtelevuutta, oikeudenmukaisuutta, kohtuullisuutta, terveellisyyttä ja nautintoa. Moni lasten arvostamista asioista esiintyy jo kansallisessa kouluruokailusuosituksessa, mutta ne eivät välttämättä näy vielä täysipainoisesti kaikissa käytännöissä. Alakoulujen lisäksi olisi tärkeää tutkia yläkoululaisten mielipiteitä ja arvostuksia kouluruokailussa, jotta peruskoulun ruokailua olisi mahdollista kehittää entisestään myös lasten näkökulmat huomioon ottaen.
Teoriaohjaavassa sisällönanalyysissä arvoja peilattiin Shalom Schwartzin arvo-teoriaan. Teemat perustuivat Schwartzin arvotyyppeihin. Näistä valitsin mukaan analyysiin seuraavat arvotyypit: itseohjautuvuus, universalismi, perinteet, yhdenmukaisuus, hedonismi, turvallisuus, virikkeisyys ja hyväntahtoisuus.
Tutkimuksen perusteella lapset arvostavat kouluruokailussa muun muassa valinnanvapautta, vaihtelevuutta, oikeudenmukaisuutta, kohtuullisuutta, terveellisyyttä ja nautintoa. Moni lasten arvostamista asioista esiintyy jo kansallisessa kouluruokailusuosituksessa, mutta ne eivät välttämättä näy vielä täysipainoisesti kaikissa käytännöissä. Alakoulujen lisäksi olisi tärkeää tutkia yläkoululaisten mielipiteitä ja arvostuksia kouluruokailussa, jotta peruskoulun ruokailua olisi mahdollista kehittää entisestään myös lasten näkökulmat huomioon ottaen.