Selaus oppiaineen mukaan kokoelmassa 1. Kirjat ja opinnäytteetElintarvikekemia
Aineistot 1-20 / 47
-
Antosyaniinit ja aterianjälkeinen aineenvaihdunta
(Turun yliopisto, 01.12.2015)Marjojen ja hedelmien luontaisilla sinisillä ja punaisilla antosyaniiniväriaineilla on aterianjälkeiselle aineenvaihdunnalle edullisia ominaisuuksia. Antosyaniinit liittyvät esimerkiksi aterianjälkeiseen plasman glukoosi-, ... -
Antosyaniiniyhdisteiden analyysimenetelmät – Lajikkeen vaikutus mustaherukan antosyaniinien koostumukseen
(Turun yliopisto, 01.11.2016)Antosyaniinianalytiikkaa on tehty 60-luvulta lähtien, joten aiheesta on julkaistu paljon tutkimustietoa. Mustaherukasta on tunnistettu ja kvantitoitu menetelmästä riippuen neljästä viiteentoista antosyaniinia. 2000-luvulla ... -
Asetaldehydin määrittäminen hedelmämehuista
(Turun yliopisto, 02.01.2017)Asetaldehydi on pienimolekyylinen ja helposti haihtuva orgaaninen yhdiste. Sitä esiintyy luontaisesti elintarvikkeissa ja sitä voidaan myös lisätä elintarvikkeisiin puhtaana aromiaineena. Kansainvälinen syöväntutkimuslaitos ... -
Bioactivity of Achillea millefolium and Urtica dioica extracts in vitro
(02.11.2020)Achillea millefolium (AM, English: Yarrow) and Urtica dioica (UD, English: Nettle) are common plants that are used traditionally as medicinal herbs, and nowadays, as food supplements (AM) or as food (UD). In this work, the ...suljettu -
Bioprocessing of Alcoholic Beverages from Apples and Pears: Effects of Raw Materials and Processes on Quality
Doctoral Theses in Food Sciences at the University of Turku (Turun yliopisto, 07.10.2022)Alcoholic beverages made from non-grape fruits by fermentation, such as apple cider and pear perry, are increasingly popular nowadays, as well as being among the most commonly consumed products in recent years. In general, ... -
DHA:lla rikastettujen elintarvikkeiden kehittäminen ja niiden hapettuneisuusasteen sekä aistittavien ominaisuuksien analysoiminen
(23.10.2020)Kalaöljyssä on runsaasti pitkäketjuisia omega-3-sarjan monityydyttymättömiä rasvahappoja, joista tärkeimmät ovat dokosaheksaeenihappo ja eikosapentaeenihappo. Kalaa tulisi syödä 2–3 kertaa viikossa eri kalalajeja vaihdellen, ...suljettu -
Effect of cooking techniques on the retention of anthocyanins and vitamin C in potatoes
(Turun yliopisto, 25.09.2017)Potato (Solanum tuberosum L.) is a great source of vitamins and minerals as well as a supplier of energy and quality protein. As a source of vitamin C it is usually underestimated. Anthocyanins are the compounds responsible ... -
Effect of mode of delivery and infant's age on the fatty acid composition of human milk
(09.06.2020)Human milk is the sole source of nutrition for a growing infant. It has all the nutrients the infant needs in the first six months of life. Lipids are the component in milk that supply the infant with approximately 50 % ...suljettu -
Elintarvikeprosessien sivuvirtojen hyödyntäminen - Entsyymikäsitellyn panimomäskin ja rypsiöljyn puristejäännöksen kemiallinen koostumus
(22.05.2020)Elintarviketeollisuudessa syntyy runsaasti erilaisia sivuvirtoja, joiden hyödyntämiselle on tarvetta. Tällaisia runsaita sivuvirtoja ovat mäski panimon keittohuoneprosessista ja rypsin puristekakku rypsiöljyn valmistuksesta. ...suljettu -
Elintarvikkeiden antioksidantit sekä antosyaniinien rakenteen vaikutus antioksidanttikapasiteettiin eri mittausmenetelmiä käyttäen
(Turun yliopisto, 04.05.2016)Kirjallisessa osassa tarkastellaan eri antioksidantteja ja niiden toimintamekanismeja, sekä luonnollisten kasviuutteiden mahdollisia käyttökohteita elintarviketeollisuudessa. Lisäksi perehdytään tarkemmin miten eri ... -
Fermentation of currant and raspberry leaves and effect on flavonols
(22.08.2022)The aim of this thesis was to gain knowledge on solid state fermentation on raspberry and black currant leaves. The focus was on the possible increase in polyphenol content and in particular flavonols. The knowledge ...suljettu -
Fermentation with non-Saccharomyces yeasts as a novel biotechnology for berry wine production
Doctoral theses in Food sciences at the University of Turku : 79 (Turun yliopisto, 13.11.2020)Berries are rich in health-promoting bioactive components and berry consumption may be associated with a lower risk of various chronic diseases. However, only a fraction of the annual yield of berries is exploited and ... -
Flavonoliglykosidien merkitys tyrnin (Hippophaë rhamnoides L.) aistittavassa laadussa
(Turun yliopisto, 13.06.2017)Tyrnimarja (Hippophaë rhamnoides) sisältää runsaasti fenolisiin yhdisteisiin kuuluvia flavonoliglykosideja. Fenoliset yhdisteet vaikuttavat useiden kasviperäisten elintarvikkeiden aistittavaan laatuun. Luonnossa nämä ... -
Fosfolipidien korkean erotuskyvyn nestekromatografia
(Turun yliopisto, 10.10.2016)Fosfolipidit ovat kaikkien solujen ja soluelinten kalvojen osia, joilla on paitsi rakenteellisia, niin myös fysiologisia tehtäviä. Ne muun muassa säätelevät solujen toimintaa, osallistuvat lipoproteiinien rakenneosana ... -
Haihtuvien yhdisteiden analysointi kauraoluesta HS-SPME-GC-MS-menetelmällä
(09.06.2023)Kaura on terveysominaisuuksiensa vuoksi suosittu raaka-aine elintarviketeollisuudessa. Oluessa sitä käytetään osana tummien ja humaloitujen oluiden mallasrunkoa. Tämän työn tarkoituksena oli valmistaa kauramaltaista ...suljettu -
Humalan α- ja β-happojen sekä ksantohumolin preparatiivisen nestekromatografiamenetelmän optimointi, yhdisteiden vaikutus GABAA-reseptorin aktiivisuuteen sekä niiden karvaan maun kynnysarvot
(12.11.2019)Humala on yksi oluen pääraaka-aineista. Alun perin sitä käytettiin säilöntäaineena, mutta nykyään sen sisältämien α- ja β-happojen aiheuttamasta karvaasta mausta on tullut yksi oluen tärkeimmistä piirteistä. GABA, eli ...suljettu -
Hunajaviinien fermentointi ja kemiallinen koostumus
(20.12.2019)Hunajaviini on ikivanha alkoholijuoma, jota fermentoidaan hiivalla hunajasta ja vedestä. Suomessa se tunnetaan paremmin nimellä sima, jota usein valmistetaan ruskeasta sokerista hunajan sijaan. Saccharomyces-suvun hiivalajit ...suljettu -
Itämeren rakkohaurun (Fucus vesiculosus) metabolomiikka 1H NMR-spektroskopialla
(01.07.2022)Rakkohauru (Fucus vesiculosus) on Itämeressä kasvava ruskolevä. Kiinnostus merilevätuotteiden käyttöön elintarvikealalla on lisääntynyt viime vuosina niiden ekologisen kasvatusmahdollisuuden ja ravitsemuksellisuuden ansiosta. ...suljettu -
Kafestoli ja kahveoli eri tavoin valmistetuissa kahveissa
(18.06.2019)Kahvi on suosittu juoma ympäri maailman. Tunnetuin ja käytetyin kahvilaji on Coffea arabica. Kahvipapujen matka juomaksi alkaa kahvipensaasta, josta kypsät kahvipavut kerätään. Papujen kuivaamisen ja paahtamisen seurauksena ...suljettu -
Kasvipohjaisten elintarvikkeiden aminohappokoostumus UHPLC-menetelmällä analysoituna
(19.12.2023)Kasvipohjaisten proteiinirikkaiden elintarvikkeiden suosio on jatkuvassa kasvussa, ja kasviproteiineja käytetään yhä enenevissä määrin korvaamaan eläinperäisiä proteiineja ruokavaliossa. Kasviperäisten elintarvikkeiden ...suljettu