Selaus oppiaineen mukaan kokoelmassa Pro gradu -tutkielmat ja diplomityöt sekä syventävien opintojen opinnäytetyöt (rajattu näkyvyys) Elintarvikekemia
Aineistot 1-20 / 21
-
Bioactivity of Achillea millefolium and Urtica dioica extracts in vitro
(02.11.2020)Achillea millefolium (AM, English: Yarrow) and Urtica dioica (UD, English: Nettle) are common plants that are used traditionally as medicinal herbs, and nowadays, as food supplements (AM) or as food (UD). In this work, the ...suljettu -
DHA:lla rikastettujen elintarvikkeiden kehittäminen ja niiden hapettuneisuusasteen sekä aistittavien ominaisuuksien analysoiminen
(23.10.2020)Kalaöljyssä on runsaasti pitkäketjuisia omega-3-sarjan monityydyttymättömiä rasvahappoja, joista tärkeimmät ovat dokosaheksaeenihappo ja eikosapentaeenihappo. Kalaa tulisi syödä 2–3 kertaa viikossa eri kalalajeja vaihdellen, ...suljettu -
Effect of mode of delivery and infant's age on the fatty acid composition of human milk
(09.06.2020)Human milk is the sole source of nutrition for a growing infant. It has all the nutrients the infant needs in the first six months of life. Lipids are the component in milk that supply the infant with approximately 50 % ...suljettu -
Elintarvikeprosessien sivuvirtojen hyödyntäminen - Entsyymikäsitellyn panimomäskin ja rypsiöljyn puristejäännöksen kemiallinen koostumus
(22.05.2020)Elintarviketeollisuudessa syntyy runsaasti erilaisia sivuvirtoja, joiden hyödyntämiselle on tarvetta. Tällaisia runsaita sivuvirtoja ovat mäski panimon keittohuoneprosessista ja rypsin puristekakku rypsiöljyn valmistuksesta. ...suljettu -
Fermentation of currant and raspberry leaves and effect on flavonols
(22.08.2022)The aim of this thesis was to gain knowledge on solid state fermentation on raspberry and black currant leaves. The focus was on the possible increase in polyphenol content and in particular flavonols. The knowledge ...suljettu -
Haihtuvien yhdisteiden analysointi kauraoluesta HS-SPME-GC-MS-menetelmällä
(09.06.2023)Kaura on terveysominaisuuksiensa vuoksi suosittu raaka-aine elintarviketeollisuudessa. Oluessa sitä käytetään osana tummien ja humaloitujen oluiden mallasrunkoa. Tämän työn tarkoituksena oli valmistaa kauramaltaista ...suljettu -
Humalan α- ja β-happojen sekä ksantohumolin preparatiivisen nestekromatografiamenetelmän optimointi, yhdisteiden vaikutus GABAA-reseptorin aktiivisuuteen sekä niiden karvaan maun kynnysarvot
(12.11.2019)Humala on yksi oluen pääraaka-aineista. Alun perin sitä käytettiin säilöntäaineena, mutta nykyään sen sisältämien α- ja β-happojen aiheuttamasta karvaasta mausta on tullut yksi oluen tärkeimmistä piirteistä. GABA, eli ...suljettu -
Hunajaviinien fermentointi ja kemiallinen koostumus
(20.12.2019)Hunajaviini on ikivanha alkoholijuoma, jota fermentoidaan hiivalla hunajasta ja vedestä. Suomessa se tunnetaan paremmin nimellä sima, jota usein valmistetaan ruskeasta sokerista hunajan sijaan. Saccharomyces-suvun hiivalajit ...suljettu -
Itämeren rakkohaurun (Fucus vesiculosus) metabolomiikka 1H NMR-spektroskopialla
(01.07.2022)Rakkohauru (Fucus vesiculosus) on Itämeressä kasvava ruskolevä. Kiinnostus merilevätuotteiden käyttöön elintarvikealalla on lisääntynyt viime vuosina niiden ekologisen kasvatusmahdollisuuden ja ravitsemuksellisuuden ansiosta. ...suljettu -
Kafestoli ja kahveoli eri tavoin valmistetuissa kahveissa
(18.06.2019)Kahvi on suosittu juoma ympäri maailman. Tunnetuin ja käytetyin kahvilaji on Coffea arabica. Kahvipapujen matka juomaksi alkaa kahvipensaasta, josta kypsät kahvipavut kerätään. Papujen kuivaamisen ja paahtamisen seurauksena ...suljettu -
Kasvipohjaisten elintarvikkeiden aminohappokoostumus UHPLC-menetelmällä analysoituna
(19.12.2023)Kasvipohjaisten proteiinirikkaiden elintarvikkeiden suosio on jatkuvassa kasvussa, ja kasviproteiineja käytetään yhä enenevissä määrin korvaamaan eläinperäisiä proteiineja ruokavaliossa. Kasviperäisten elintarvikkeiden ...suljettu -
Kauran aromiaktiiviset yhdisteet ja prosessoinnin vaikutus kauran aromiin
(26.05.2020)Kaura on terveellinen ja trendikäs raaka-aine ja sen kulutus on kasvussa. Lajikkeiden lukumäärä ja eräkohtaiset ominaisuuserot aiheuttavat haasteita prosessoinnissa. Erikoistyö tehtiin OATyourGUT- ja OatHow -projekteissa. ...suljettu -
Kauran vaikutus oluen valmistukseen ja aistittavaan laatuun
(05.06.2023)Oluen valmistuksessa on pitkään käytetty mallastetun ohran lisänä muita mallastettuja tai mallastamattomia viljoja. Yleisimmät viljat ohran lisäksi ovat vehnä, kaura, riisi ja maissi. Muiden viljalajien käytöllä on ollut ...suljettu -
Laadun pikamenetelmän kehitys silakalle (Clupea harengus membras)
(18.05.2022)Silakka (Clupea harengus membras) on sillin alalaji ja Suomen taloudellisesti merkittävin kalalaji, joka elää erityisesti Itämeren pohjoisemmissa osissa. Ruokakalana silakka on hyvin ravinteikasta, mutta silakoiden laadun ...suljettu -
Omenalajikkeen ja hiivan vaikutus kemiallisiin ja aistittaviin ominaisuuksiin siidereissä
(11.11.2019)Tämän pro gradu -tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää paikallisten perinteisten omenalajikkeiden sekä kahden eri hiivan vaikutuksia siiderin kemiallisiin ja aistittaviin ominaisuuksiin. Nykypäivänä suositaan mahdollisimman ...suljettu -
Omenaviinin käymisprosessi
(12.06.2023)Omenaviini on teollisuudessa yleisesti käytetty niin sanottu pohjaviini, josta voidaan viinin lisäksi valmistaa esimerkiksi siidereitä. Omenaviinin teollinen alkoholikäyminen toteutetaan useimmiten Saccharomyces-sukuun ...suljettu -
Proteiinien eristäminen alihyödynnetyistä kaloista
(31.05.2023)Alihyödynnettyjen kalalajien käyttöä voidaan lisätä pH-shift -menetelmällä, jossa kalan lihaskudoksen proteiineja liuotetaan ja saostetaan pH:ta muuttamalla. Prosessilla konsentroitua proteiinia voidaan hyödyntää ...suljettu -
Rakenne- ja flavoriominaisuuksien vaihtelu satovuoden 2019 lajikepuhtaissa kaurahiutalepuuroissa
(24.05.2023)Suomessa viljellään monia kauralajikkeita, mutta kaurasadon ominaisuuksiin vaikuttavat viljellyn kauralajikkeen lisäksi satovuosi sekä kasvupaikan sijainti paikallisine sääolosuhteineen. Kaura on yleinen viljelykasvi, jota ...suljettu -
Sappihappojen ja muiden sterolijohdannaisten analysointi ulostenäytteistä LC-MS/MS:lla
(05.10.2020)EU on hyväksynyt terveysväitteen, jonka mukaan kauran (Avena Sativa) β-glukaanin käyttö alentaa veren kolesterolitasoa. Veren kolesterolitason lasku vähentää riskiä sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin. β-glukaanin ...suljettu -
Sitruunan maun ja hajun säilyvyys virvoitusjuomissa
(26.09.2019)Virvoitusjuomat ovat hiilihapotettuja veden, makeutusaineiden ja aromien seoksia. Aromit luovat juuri tietylle virvoitusjuomalle sen tyypillisen maun tai hajun. Niitä ei käytetä yleensä sellaisenaan elintarvikkeina, vaan ...suljettu