Selaus oppiaineen mukaan kokoelmassa Opinnäytetöiden tiivistelmät (ei kokotekstiä) Elintarvikekehitys
Aineistot 21-28 / 28
-
Specific inulin-type fructan fibers protect against autoimmune diabetes by modulating gut immunity, barrier function and microbiota homeostasis
(Turun yliopisto, 25.09.2017)Dietary fibers capable of modifying gut barrier and microbiota homeostasis affect the progression of type 1 diabetes (T1D). Here we aimed to compare modulatory effects of inulin-type fructans (ITFs), natural chicory root ... -
Study on the effect and the mechanism of antimicrobial activity exerted by Syzygium aromaticum ethanolic extract
(Turun yliopisto, 06.10.2017)Cloves (Syzygium aromaticum) are widely cultivated in Asian and African countries. Clove extract has therapeutic potential as an antimicrobial drug and food additives, since several studies have shown that it has strong ... -
Suolan korvaaminen vehnäleivässä – vaikutus makuun ja miellyttävyyteen
(Turun yliopisto, 11.12.2015)Ruokasuolan eli natriumkloridin liiallisen käytön on todettu aiheuttavan terveydellisiä haittoja, mm. lisääntyneen riskin sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Suolan saantisuositus Suomessa on 5 g/vrk, joka ylittyy ... -
The Anthocyanin, Phenolic Acid, Free Sugar, and Organic Acid Content of an Anthocyanin Extract from a Purple-fleshed Potato Cultivar ‘Synkeä Sakari’
(Turun yliopisto, 05.06.2018)Anthocyanins might improve insulin resistance and decrease the levels of postprandial glucose. In a recent study purple-fleshed Finnish land race potato cultivar Solanum tuberosum L. ‘Synkeä Sakari’ was discovered to ... -
The aroma of edible mushrooms
(Turun yliopisto, 20.06.2017)The literature part of this thesis describes the anatomy and detection skills of the sensory organ for the sense of smell. The used methods, differences in the human sensory properties and formation of the mushroom aroma ... -
The impact of storage conditions on the stability of Lactobacillus rhamnosus GG and Bifidobacterium animalis subsp. lactis in breast milk
(Turun yliopisto, 14.09.2016)Breast milk is the optimal source of nutrition for neonates and is also a continuous source of beneficial microbes that are important for the development of infant gut microbiota and maturation of immune system. In some ... -
Tyrnin lehdistä valmistettu haudukejuoma : prosessoinnin vaikutus fenolisiin yhdisteisiin
(Turun yliopisto, 08.01.2018)Tyrnin lehdistä voidaan valmistaa haudukejuomaa, joka on teen kaltainen juoma. Tyrni ja erityisesti sen lehdet sisältävät paljon fenolisia yhdisteitä, kuten kversetiinin ja isoramnetiinin johdannaisia, joilla on havaittu ... -
Uuden kananmunajalosteen tuotekehitys
(Turun yliopisto, 01.05.2016)Kananmunan ravintoarvojen on jo pitkään tiedetty olevan erinomaiset, mutta sen potentiaalia on toistaiseksi hyödynnetty jalosteena hyvin vähän. Yksi kananmunajalosteiden tuotekehitystä hillinnyt tekijä on kananmunan ...