Kuin suden palava sydän : Ihmisen ja eläimen audiovisuaalinen kohtaaminen mongolialaisen folk metal -yhtye The HU’n musiikkivideoilla - Kankaanpää, Anna (My University, 2022)
Pro gradu -työssäni tutkin eläimen audiovisuaalista läsnäoloa ja eläimen ja ihmisen kohtaamista mongolialaisen folk metal -yhtye The HU’n musiikkivideoilla. Tutkimusaineisto käsittää kuusi The HU’n YouTubessa julkaistua musiikkivideota sekä heidän esikoislevynsä, Gereg. Taustatutkimuksessa on käytetty myös yhtyeestä kertovaa dokumenttia Road to the Gereg. Tarkoitus on ymmärtää kulttuuriperinnön näkökulmasta, voivatko musiikkivideot kertoa mongolialaisen kulttuurin ihmis-eläinsuhteesta. The HU julkaisi ensimmäisen videonsa Yuve Yuve Yu YouTubessa syksyllä 2018, ja sillä on jo yli 94 miljoonaa katselukertaa. Gereg on ensimmäinen Billboard-listalle noussut mongolialainen albumi. Yhtye itse sanoo haluavansa tuoda mongolialaista kulttuuria suuren yleisön tietoisuuteen. Heidän musiikissaan kuullaan mongolialaisia perinnesoittimia ja kurkkulaulua, videoilla yhtye nähdään Mongolian maisemissa ja sanoituksissa lauletaan maan historiasta ja taruista. Aineiston havainnoimisen metodina toimi lähiluku. Monitieteellisenä menetelmänä lähiluku sopii myös musiikkivideoiden tutkimiseen. Tarkastelin jokaista videota useaan kertaan kiinnittäen jokaisella katselukerralla huomiota musiikkivideon eri ulottuvuuksiin. Ulottuvuudet perustuvat Lori Burnsin musiikkivideoanalyysiä varten muotoilemaan taulukkoon. Taulukko on rakennettu kolmen eri teorian pohjalta: genreteorian, narratiiviteorian ja diskurssianalyysin. Taulukon perusteella tutkielman käsittelyosio on jaettu kolmeen lukuun: kuvaan, sanaan ja ääneen. Tutkimuksessani Burnsin taulukko yhdistyy kulttuuriperinnön tutkimuksen ja humanistisen eläintutkimuksen teorioihin. Tutkimuksessa ilmeni, että eläimet ovat läsnä The HU’n musiikkivideoilla monin eri tavoin, harvemmin konkreettisina vaan pikemminkin symbolisina. Eläimen representaatiota ilmentää esimerkiksi hevosenpäinen viulu. Videoilla kuullaan suden ulvontaa ja petolinnun kiljuntaa. Sanoituksissa eläimet usein symboloivat ihmisen ominaisuuksia, kuten voimaa ja urheutta. Useat mongolialaisen perinnemusiikin elementit liittyvät eläimiin: laulamalla, viheltämällä tai soittamalla on saatettu esimerkiksi kutsua tai rauhoitella eläimiä. Hevonen on ainoa eläin, johon ihminen on videoilla kontaktissa, mikä kertoo paitsi hevosen arvostuksesta myös suhteesta muihin eläimiin. Tutkimuksellani osoitan, että musiikkivideoita tutkimalla voi saada uutta tietoa kulttuurista ja ihmis-eläin-suhteesta, mutta toisaalta havaitsin, että paljon jää myös kertomatta ja näkökulma on rajattu. The HU’n musiikkivideoiden tarinankerronnallinen painotus on selkeästi Mongolian sankarillisissa myyteissä ja sotaisassa historiassa, ja niillä nähdään hyvin vähän nomadikulttuuriin kiinteästi liittyviä eläimiä. Kulttuurin ja ihmis-eläin-suhteen syvällinen ymmärtäminen vaatii jatkotutkimuksia.
Keywords: humanistinen eläintutkimus, ihmis-eläin-suhde, Mongolia, mongolian kulttuuriperintö, folk metal, kansanmusiikki, musiikkivideot, audiovisuaalisuus, lähiluku