Psykologisten vinoumien vaikutus asuntosijoittamisessa - Virtanen, Ada-Lotta (My University, 2024)
Asunnot ovat merkittävä omaisuusluokka ja niillä on useita omia erityispiirteitä muihin sijoituskohteisiin verrattuna. Sijoittajien toiminnassa on havaittavissa vinoumia, joiden vaikutuksesta päätökset eivät ole rationaalisia ja johtavat usein huonompaan lopputulokseen kuin rationaalinen päätöksenteko. Lisäksi asuntosijoittamisen erityispiirteet vahvistavat osaltaan psykologisten vinoumien syntyä. Vaikka osakemarkkinoiden käyttäytymisestä on tehty paljon tutkimusta, asuntosijoittamisen osalta psykologisten vinoumien tutkimus on ollut vähäisempää. Tämän tutkielman tarkoituksena on tutkia, miten asuntosijoittamisen erityispiirteet vaikuttavat asuntosijoitussektorin eniten tutkittujen psykologisten vinoumien syntyyn sekä miten vinoumat vaikuttavat sijoittajien käytökseen, päätöksentekoon sekä sijoitusmarkkinoiden toimintaan. Lisäksi tutkielma havainnoi, kuinka vinoumat vahvistavat toisaalta asuntomarkkinoiden erityispiirteitä. Tutkielma on toteutettu kirjallisuuskatsauksena, jossa on hyödynnetty aiheeseen liittyviä tutkimuksia sekä akateemista kirjallisuutta. Tutkimustulokset osoittavat, miten erityispiirteillä on useita yhteyksiä vinoumien ilmenemiseen ja kuinka vinoumat vaikuttavat sijoittajien ja markkinoiden toimintaan merkittävästi esimerkiksi vaikuttaen osaltaan markkinakuplien syntyyn ja hintasykleihin. Johtopäätöksenä tutkielma tuo esille toisen yhteyden erityispiirteiden ja vinoumien välillä, sillä osa erityispiirteistä tuntuu johtuvan tai vahvistuvan päinvastoin vinoumien vaikutuksesta.
Keywords: asuntosijoittaminen, asuntosijoittamisen erityispiirre, psykologinen vinouma, laumakäyttäytyminen, tappion karttaminen, liiallinen itsevarmuus, ankkurointi