Pienten ja keskisuurten yritysten vapaaehtoisen kestävyysraportoinnin kustannukset ja hyödyt laatijan näkökulmasta - Alm, Tuomas (My University, 2026)
Tässä pro gradu -tutkielmassa tarkastellaan tekijöitä, jotka vaikuttavat suomalaisten pienten ja keskisuurten yritysten (pk-yritysten) päätökseen ottaa käyttöön vapaaehtoinen kestävyysraportointi. Tutkimus sijoittuu dynaamiseen sääntely-ympäristöön, jossa yritysten kestävyysraportointidirektiivi (CSRD) ja pk-yrityksille kehitetty vapaaehtoinen standardi (VSME) luovat uusia odotuksia yritysten läpinäkyvyydelle. Tutkielman teoreettinen viitekehys asettaa vastakkain kaksi kilpailevaa näkökulmaa: institutionaalisen teorian mukaisen sosiaalisen mukautumisen paineen ja signalointiteorian mukaisen rationaalisen kustannus-hyötyanalyysin. Tutkimusaineisto kerättiin kyselytutkimuksella syksyllä 2024 suomalaisilta pk-yrityksiltä, ja sitä analysoitiin Elastic Net -regression ja logistisen regression avulla. Empiiriset tulokset olivat kaksijakoiset. Ensisijainen analyysi tuotti nollahavainnon: institutionaaliset tekijät, kuten yrityksen ikä, koko tai toimiala, tai yrityksen itse arvioima raportoinnin kustannus-hyötysuhde eivät olleet tilastollisesti merkitseviä raportointipäätöksen selittäjiä. Tämä viittaa siihen, että institutionaalinen teoria ja signalointiteoria eivät sellaisenaan sovellu pkyrityskontekstiin, jossa päätöksentekoa saattavat ohjata enemmän yksittäiset asiakassuhteet tai omistaja-johtajan henkilökohtaiset arvot. Toissijainen, eksploratiivinen analyysi onnistui kuitenkin tunnistamaan tekijöitä, jotka selittävät yrityksen käsitystä raportoinnin kannattavuudesta. Odotukset paremmasta sisäisestä riskienhallinnasta ja vahvemmasta ulkoisesta kuluttajamaineesta korreloivat vahvasti myönteisen kustannus-hyötyarvion kanssa. Tutkimuksen johtopäätöksenä todetaan, että vaikka pk-yritysten lopullinen päätös raportoinnista on monimutkainen, heidän käsityksensä raportoinnin arvosta perustuu konkreettisiin strategisiin odotuksiin. VSME-standardin laaja käyttöönotto edellyttääkin kestävyysviestinnän sijaan pk-yrityksen omaan liiketoimintalogiikkaan ja riskienhallintaan sopivien argumenttien korostamista. Tutkimuksessa havaittiin yritysten suhtautuvan yleisesti hyvin kriittisesti tai negatiivisesti kestävyysraportointiin. Lähes puolet vastaajista arvioi raportoinnin kustannukset merkittävästi hyötyjä suuremmiksi. Avoimissa vastauksissa raportointi nähtiin usein hallinnollisena lisärasitteena, joka ei tue yrityksen ydintoimintaa tai kilpailukykyä.

This Master’s thesis investigates the factors influencing the decision of Finnish small and medium-sized enterprises (SMEs) to adopt voluntary sustainability reporting. The study is situated within a dynamic regulatory environment where the Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) and the voluntary standard developed for SMEs (VSME) create new expectations for corporate transparency. The theoretical framework of the thesis contrasts two competing perspectives: the pressure for social conformity according to Institutional Theory and rational cost-benefit analysis as posited by Signaling Theory. The research data was collected via a survey of Finnish SMEs in the fall of 2024 and analyzed using Elastic Net regression and logistic regression. The empirical results were twofold. The primary analysis yielded a null finding: institutional factors, such as the company’s age, size, or industry, or the company’s own assessment of the reporting cost-benefit ratio, were not statistically significant predictors of the reporting decision. This suggests that Institutional Theory and Signaling Theory as such do not apply to the SME context, where decision-making may be driven more by individual customer relationships or the personal values of the owner-manager. However, a secondary exploratory analysis successfully identified factors explaining the company’s perception of reporting profitability. Expectations of better internal risk management and a stronger external consumer reputation correlated strongly with a positive cost-benefit assessment. The study concludes that while the final decision of SMEs regarding reporting is complex, their perception of the value of reporting is based on concrete strategic expectations. Consequently, the widespread adoption of the VSME standard requires emphasizing arguments that fit the SME’s own business logic and risk management rather than focusing solely on sustainability communication. The study found that companies generally view sustainability reporting very critically or negatively. Nearly half of the respondents estimated that the costs of reporting were significantly greater than the benefits. In open-ended responses, reporting was often seen as an additional administrative burden that does not support the company’s core operations or competitiveness.
Keywords: Kestävyysraportointi, Pk-yritykset, Vapaaehtoinen raportointi, CSRD, VSME-standardi, Institutionaalinen teoria, Signalointiteoria, Legitimiteetti, Kustannus-hyötyanalyysi, Riskienhallinta, Maine, Valumaefekti, Kaksoisolennaisuus, Logistinen regressio, Elastic Net -regressio, Omistaja-johtaja, Taloudenhoitajateoria, Resurssiriippuvuusteoria, Yritysvastuu (CSR), ESG-kriteerit