”Emme oikein tunne tätä Koivistoa” – Mauno Koiviston neuvostosuhteet vuoteen 1982 asti. - Ovaska, Juho (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2017)
Tutkielman aiheena on Mauno Koiviston suhde Neuvostoliittoon ennen hänen presidenttikauden alkua. Tutkielmassa selvitetään, kuinka Neuvostoliitto suhtautui Mauno Koivistoon, kuinka suhde kehittyi 1950-luvun lopulta lähtien, ja millainen se oli ennen Koiviston valintaa presidentiksi vuonna 1982. Yksi keskeisistä tutkimuskysymyksistä on, kuinka Neuvostoliitto suhtautui Mauno Koiviston presidenttiehdokkuuteen syksyllä 1981. Ensisijaisena lähdeaineistona on käytetty Neuvostoliitossa päivittäin ilmestyneitä sanomalehtiä, Pravdaa ja Izvestijaa, Mauno Koiviston arkistoa ja Suomen Sosialidemokraattisen Puolueen arkistoa. Tutkimusmetodina on tekstipohjainen laadullinen aineistonanalyysi ja lähdekritiikki. Tutkielmassa käytetyn lähdeaineiston nojalla todetaan, että Mauno Koivistolla oli henkilökohtainen suhde Neuvostoliiton edustajiin ja hän vieraili Neuvostoliitossa lukuisia kertoja ministerinä ja pankinjohtajana 1960- ja 1970-lukujen aikana. Neuvostoliitto ei myöskään vastustanut millään tavoin Mauno Koiviston presidenttiehdokkuutta. Neuvostoliitto osoitti kiinnostusta Koiviston presidenttiehdokkuuteen, mutta ei tehnyt mitään toimenpiteitä, jotka olisivat vaikeuttaneet Mauno Koiviston asemaa presidenttiehdokkaana tai horjuttaneet hänen kansansuosiotaan syksyllä 1981, vaikka mahdollisuuksia tähän olisi ollut.