Muuttoliike diskreettiaikaisessa metapopulaatiomallissa - Perasto, Laura (My University, 2022)
Tämän tutkielman päätavoitteena on esitellä yksi mallityyppi, jonka avulla voidaan tutkia metapopulaatioiden ominaisuuksia. Metapopulaatiomallissa eliön elinympäristö on jakautunut elinkelpoisiin alueisiin eli laikkuihin. Laikkujen ulkopuolella oleva ympäristö on elinkelvotonta eliölle. Laikkujen välillä voi olla muuttoliikettä. Tutkielmassa tutkitaan erityisesti mallia, jossa on kaksi laikkua. Mallityypiksi on valittu diskreettiaikainen malli. Tutkielmassa määritellään ensin diskreettiaikainen metapopulaatiomalli. Sen jälkeen tutkitaan mallin käyttäytymistä sekä kiintopisteessä että jaksollisilla radoilla. Luvussa neljä käsitellään muuttoliikettä kiintopisteessä sekä 2-jaksollisella radalla. Luvussa neljä saadaan tulos, jonka mukaan muuttoliikke ei ole aina kannattavaa. Tutkielmassa lasketaan analyyttisia tuloksia sekä tehdään numeerisia tarkasteluja Mathematica- ja R-ohjelmiston avulla.
Keywords: metapopulaatio, diskreettiaikainen metapopulaatiomalli, mallin dynamiikka, muuttoliike