Psykoosihäiriöiden esiintyvyys vanhempiin kohdistuvien henkirikosten tekijöillä - Kiuru, Helmi; Nissinen, Lotta (My University, 2024)
Tässä systemaattisessa kirjallisuuskatsauksessa tarkasteltiin tekijän psykoosihäiriöiden yhteyttä vanhempiin kohdistuviin henkirikoksiin. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, onko psykoosihäiriöiden esiintyvyys korkeampi vanhempiin kohdistuvien henkirikosten tekijöillä kuin yleisesti henkirikosten tekijöillä tai yleisväestössä. Lisäksi tarkasteltiin ilmiöön liittyviä sukupuolieroja ja muita vanhempiin kohdistuviin henkirikoksiin liittyviä erityispiirteitä. Rikostyypin harvinaisuuden vuoksi suurin osa aiemmasta tutkimuksesta on toteutettu pienillä kliinisillä otoksilla tai tapaustutkimuksina. Suuremman ja laajemman otoskoon tutkimukset ovat lisääntyneet viime vuosina, mutta aiheesta ei ole toteutettu systemaattista katsausta. Aiempien tutkimusten tulokset viittaavat psykoosihäiriöiden korkeaan esiintyvyyteen vanhempiin kohdistuvan henkirikoksen tekijöillä. Katsauksen tulokset psykoosihäiriöiden esiintyvyydestä ovat saman suuntaisia aiempien tutkimusten tulosten kanssa. Psykoosihäiriöiden esiintyvyys oli katsauksessamme huomattavasti korkeampi vanhempiin kohdistuvan henkirikoksen tehneillä (25–100 %) kuin yleisesti henkirikosten tekijöillä (6–11 %) ja yleisväestössä (noin 3 %). Uhrien sukupuolijakaumaan liittyvät tulokset olivat ristiriitaisia, ja huomioitavaa on, että äitiin kohdistuvia henkirikoksia on tutkittu isään kohdistuvia henkirikoksia enemmän omana ilmiönään. Tämä näkyi myös katsauksemme aineistossa. Äitiin kohdistuvia henkirikoksia voivat selittää osaltaan myös muut katsauksessamme esille tulleet tekijät, kuten äidin huolehtiminen psykoosihäiriötä sairastavasta aikuisesta lapsesta. Tutkimustieto psykoosihäiriöiden yhteydestä vanhempiin kohdistuviin henkirikoksiin on tärkeää rikosten ennaltaehkäisyn sekä interventioiden ja terveydenhuollon palvelujen kehittämisen kannalta.
Keywords: vanhempiin kohdistuva henkirikos, äitiin kohdistuva henkirikos, isään kohdistuva henkirikos, psykoosihäiriö, skitsofrenia, psykoosi