Käsitöitä etänä ja verkossa : Opettajien kokemuksia teknologiapohjaisista oppimisympäristöistä ja oppimisvälineistöistä käsityön etäopetuksessa - Koivisto, Camilla; Tuomisto, Janina (My University, 2022)
Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää käsityötä opettavien opettajien käyttökokemuksia käsityön etäopetuksesta. Tutkimuksessa selvitettiin, millaiseksi opettajat kokivat etäopetuksen keväällä 2020 ja 2021. Tutkimuksen tavoitteena oli kartoittaa ja kuvata, miten käsityön etäopetusta toteutettiin eri teknologiapohjaisten oppimisympäristöjen ja oppimisvälineiden avulla. Tutkimuksen tarkoitus oli syventyä COVID-19-pandemian aikana poikkeusolojen aiheuttamaan etäopetukseen käsityön opettamisen näkökulmasta. Tutkimus on tärkeä, koska tutkimustuloksia tarkastelemalla saatiin tietoa käsityön etäopetuksessa käytetyistä etäoppimisen teknologiapohjaisista oppimisympäristöistä, oppimisvälineistöistä, opetusmuodoista sekä näiden käytettävyydestä peruskoulussa vastaisuudessa. Tämän tutkimuksen aineistokeruumenetelmänä toteutettiin sähköinen Webropol-kysely huhtikuussa 2021, johon vastasi 87 peruskoulun käsityön aineenopettajaa ja käsityötä opettavaa opettajaa. Aineiston muodostivat Teknisten aineiden opettajat TAO ry:n ja Tekstiiliopettajaliitto TOL ry:n jäsenet sekä Facebookin opettajille suunnattujen alustojen käyttäjät. Tutkimuksessa käytettiin fenomenologista sisällönanalyysia teemoittelun keinoin. Tutkimus osoitti, että jokainen vastaaja käytti oppimisvälineistöä omassa opetuksessaan. Myös teknologiapohjaisten oppimisympäristöjen ja oppimisvälineistöjen käyttö koettiin etäopetuksessa hyödyllisenä tai erittäin hyödyllisenä. Tutkimustulosten perusteella hieman yli puolet opettajista koki opetussuunnitelmassa määritellyiden käsityön tavoitteiden ja sisältöjen toteutuneen etäopetuksessa. Etäopetusta toteutettiin verkkoyhteyden avulla ja itsenäisten oppimistehtävien kautta. Käsityön etäopetus koettiin hätäetäopetuksena, jolloin opetuksen laadun nähtiin heikkenevän ja tavoitteiden ja sisältöjen opetuksen supistuneen. Tulosten mukaan myös opettajien työmäärä kasvoi. Tulosten avulla saadaan lisätietoa etäopetuksen luonteesta, vaikka aineiston perusteella ei voida muodostaa koko Suomen kattavaa kuvaa käsityön etäopetuksesta perusopetuksessa. Tutkimustuloksia ei voida yleistää ja verrata tarkoituksellisen etäopetuksen olosuhteisiin, koska tutkimus toteutettiin COVID-19-pandemian aikana ja tutkimukseen pystyi vastaamaan ainoastaan käsityön opetuksen Facebook –ryhmien sekä TAO ry:n ja TOL ry:n jäsenyyksien kautta.
Keywords: Käsityö, etäopetus, COVID-19-pandemia, tieto- ja viestintätekniikka, teknologiapohjainen oppimisympäristö, opetusteknologia