Kiertotalouden liiketoimintamallien hyödyntäminen vaateteollisuudessa - Suomi, Markus (My University, 2020)
Lineaarisessa taloudessa edetään suoraviivaisesti, tavoitteena tuottaa mahdollisimman paljon ja mahdollisimman kannattavasti, taloudellisesta näkökulmasta. Nykyisin yleisimmin käytössä oleva lineaarinen ”tuota – käytä – hävitä” -malli on tutkijoiden toimesta todettu kestämättömäksi toimintatavaksi. Lineaarinen talous, yhdistettynä maailman väkiluvun ja ihmisten kulutuksen jatkuvaan kasvuun kuluttaa maapallon resursseja paljon nopeammin, kuin ne ehtivät uusiutua, johtaen resurssipuutteisiin ja maapallon jäteongelmien lisääntymisiin. Kiertotaloutta pidetään mahdollisena korvaavana talousmallina, jossa lineaarisen tuotantotavan sijaan pyritään sulkemaan tuotantosilmukoita hyödyntämällä mahdollisimman tehokkaasti kaikki jo tuotetut hyödykkeet, sekä uudelleen käyttämään kaikki resurssit, materiaalit, vanhat tuotteet ja syntyvät jätteet. Kiertotalous ei ole käsitteenä uusi, mutta siitä on kiinnostuttu laajemmin vasta 2010-luvulla. Vaikka kiertotalous on 2010-luvulla yleistynyt sekä käytännössä, että tieteellisessä kirjallisuudessa, on tietoituisuus siitä yhä rajoittunutta ja kirjallisuus, sekä teoriat sen ympärillä ovat osin vakiintumattomia. Termi juontaa juurensa ympäristöarvojen ja vastuullisuuden teemoista, tarjoten keinoja ottaa liiketaloudessa huomioon talouden, ympäristön ja yhteiskunnan näkökulmat. Kiertotalouden perusajatuksena on tarjota vaihtoehtoinen toimintatapa lineaariselle talousmallille. Tutkielma rakentuu kiertotalouden liiketoimintamallit ja tekstiili-, sekä vaateteollisuuden sovellukset käsittävästä kirjallisuuskatsauksesta, empiirisestä tutkimuksesta Suomessa toimivien vaateteollisuuden yritysten näkökulmista kiertotalouteen ja lopulta koko tutkielman yhteenvedosta, sekä johtopäätöksistä ja jatkotutkimuskohteista. Tämän tutkielman tavoitteena on selkeyttää kokonaisuutta kiertotalouden ympärillä ja tutkia, sekä esitellä sen mahdollisuuksia liiketaloudessa. Kirjallisuuskatsauksen, yritysesimerkkien ja tutkimuksen pohjalta luodun aineiston perusteellä onnistuttiin tunnistamaan neljäkymmentä erilaista kiertotalouden liiketoimintamallia, joista kahtakymmentäkahdeksaa oli sovellettu vaateteollisuudessa ja yksitoista pystyttiin tunnistamaan tutkimuksen kohderyhmänä toimineista yrityksistä. Tutkielman johtopäätösten perusteella voidaan esittää, että kiertotalous soveltuu ympäristön hyötyjä ja talouskasvua yhdistäväksi liiketoimintamalliksi. Se tarjoaa vaateteollisuuden yrityksille kannattavan mahdollisuuden korvata lineaarinen tuotantomalli. Teknologian kehittyminen on kiertotalouden näkökulmasta hyvin tärkeää ja sen hyödyntämismahdollisuudet paranevat entisestään uusien innovaatioiden, sekä nykyteknologian kehittymisen myötä.
Keywords: kiertotalous, vaateteollisuus, liiketoimintamallit