INFEKTIIVISEN ENDOKARDIITIN DIAGNOSTIIKKA JA LEIKKAUSHOITO AIKUISILLA - Ekström, Tommi (My University, 2021)
1. Työn aihe ja tarkoitus Työn aihe on infektiivisen endokardiitin (IE) diagnostiikka ja leikkaushoito. Työn tarkoituksena on selvittää IE:n diagnostiikan kannalta keskeisiä asioita ja syventyä tämän jälkeen tarkemmin sen leikkaushoitoon. Työ on toteutettu kirjallisuuskatsauksena. 2. Aineisto Työn aineisto koostuu infektiivisen endokardiitin epidemiologiaa, diagnostiikkaa ja leikkaushoitoa käsittelevistä tutkimuksista. 3. Keskeiset tulokset ja johtopäätökset Infektiivinen endokardiitti (IE) on sairaus, jossa sydämen sisäkalvoa tai läppärakenteita infektoi jokin taudinaiheuttaja. IE:n diagnoosi perustuu Duken kriteereihin, joiden mukaan diagnostisina löydöksinä voivat olla sydämen sivuääni, sydämen ultraäänitutkimuksessa löytyvä vegetaatio sekä positiiviset veriviljelylöydökset. Lähes kaikille potilaille, joilla epäillään IE:a, tehdään sydämen ultraäänitutkimus rintalastan päältä ja otetaan veriviljelyt. IE:n ollessa todennäköinen tehdään ultraäänitutkimus lisäksi ruokatorven kautta, sillä sen diagnostinen tarkkuus on parempi. IE:iin sairastuneista noin 20–50 % leikataan. Leikkauksessa läppä korjataan, vaihdetaan tai asennetaan siirrännäinen. Materiaaleina käytetään bio- tai keinomateriaaleja. Keinomateriaalit ovat pääsääntöisesti biomateriaaleja kestävämpiä, joten niitä suositaan nuorilla. Toisaalta biomateriaalit vaativat keskimäärin vähemmän veren hyytymisen estohoitoa, mikä saattaa olla edullista esimerkiksi suuren vuotoriskin potilailla. IE:n yleisimmät leikkausaiheet ovat sydämen vajaatoiminta, uusivat emboliat, läpän tuhoutuminen, suuri vegetaation koko sekä pitkittynyt bakteremia asianmukaisesta mikrobilääkityksestä huolimatta. Useimmiten sydänläpistä infektoituu aortta- tai mitraaliläppä ja vain 5–10 % kaikista IE:ista liittyy trikuspidaali- tai pulmonaaliläppään. Aorttaläpän IE:n leikkaushoito toteutetaan useimmin läppäproteesilla ja mitraaliläpän vastaavasti läpän korjauksella. Trikuspidaaliläpän endokardiitin leikkaushoidossa pyritään läpän korjaukseen, vaikka mikrobilääkehoito on tämän läpän suhteen ensisijainen hoito. Pulmonaaliläpän endokardiitti on harvinainen ja sen hoidossa biologiset materiaalit ovat keskeisiä.