Suurten urheilutapahtumien vaikutus järjestäjämaan talouskasvuun - Välimäki, Valtteri (My University, 2024)
Suurten urheilutapahtumien järjestämistä kritisoidaan eniten siitä, että tapahtumiin käytetään koko kansantalouden kannalta merkittävä määrä rahaa, mutta niillä ei saavuteta pysyviä hyötyjä. Silti halua järjestää suuria urheilutapahtumia perustellaan usein niiden taloudellisilla hyödyillä. Täten tapahtumien järjestäjillä on motiivi julkaista mahdollisimman positiivisia tuloksia tapahtumien vaikutuksesta talouteen. Usein positiivisia tuloksia on saatu ex ante -tutkimuksilla, joissa ennustetaan tapahtumien vaikutuksia liian optimistisesti. Taloustieteilijät ovat tutkineet tapahtumien todellisia vaikutuksia ex post -tutkimuksilla ja he ovat lähes yhtä mieltä siitä, että suurilla urheilutapahtumilla ei olla saatu havaittavia hyötyjä pitkällä aikavälillä. Suurten urheilutapahtumien vaikutuksia on tutkittu muun muassa työllisyyden, turismin, kaupankäynnin ja palkkojen kannalta. Tämä tutkielma on kirjallisuuskatsaus, jossa keskitytään tarkastelemaan tutkimuksia, joissa on tutkittu suurten urheilutapahtumien vaikutuksia talouskasvuun erityisesti BKT:n muutosten näkökulmasta. BKT:ta tarkastelevista tutkimuksista havaitaan, että alan tutkijoilla on suhteellisen selkeä konsensus siitä, että suurilla urheilutapahtumilla ei olla saatu aikaiseksi pysyviä vaikutuksia talouskasvuun. Osassa empiirisistä tutkimuksista havaitaan sen sijaan lyhyen aikavälin vaikutuksia talouskasvussa, ja vaikutukset näkyvät jo ennen suuren urheilutapahtuman järjestämistä. Tutkielmassa pyritään myös löytämään teoreettisia syitä empiiristen tutkimusten tuloksille. Siksi tutkielmassa tarkastellaan makroteoreettisia talouskasvumalleja ja talouden suhdannevaihtelumalleja. Lopuksi kootaan keskeiset asiat, joihin järjestäjien tulisi kiinnittää erityistä huomiota tapahtumien suunnittelussa. Keskeisiksi huomioitaviksi asioiksi osoittautuivat muun muassa tapahtumien omistavien järjestöjen asettamat rajoitteet ja talouskasvua ajavat tekijät, kuten tutkimus ja tuotekehitys, teknologian omaksuminen ulkomailta sekä koulutuksen kehittäminen.
Keywords: suuret urheilutapahtumat, talouskasvu, suhdannevaihtelut