Hallintotuomioistuimen on huolehdittava oikeudenkäynnin johtamisesta : Velvoittavat modaali-ilmaukset oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetussa laissa - Uhinki, Henrik (My University, 2024)
Tarkastelen kandidaatintutkielmassani sitä, kuinka aineistonani olevassa oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetussa laissa (808/2019) käytetään modaalisia, velvoittavuutta ilmaisevia nesessiivirakenteita. Tutkin tekstintutkimuksen menetelmin, kuinka säädös velvoittaa tuomioistuinta, asianosaista ja valituksenalaisen päätöksen tehnyttä viranomaista. Tavoitteena on selvittää eri tahojen velvoittamiseen käytettyjen ilmauksien välisiä eroja ja yhtäläisyyksiä ja peilata tuloksia aiempaan tutkimukseen. Lisäksi tarkastelen ilmausten semantiikkaa ja kielioppia. Teoriaosuudessa esittelen interpersoonaisen, tekstuaalisen ja ideationaalisen metafunktion käsitteitä tekstintutkimuksen näkökulmasta. Kaikkia näitä hyödynnän myös analyysissa. Lisäksi tarkastelen modaalisuuden lajeja eli episteemistä, dynaamista ja deonttista modaalisuutta, joista viimeisenä mainittu tulee lähimmäs tutkielman aihetta. Tutkimukseni osoittaa, että modaalisuuden keinoja käytetään niin tuomioistuimen, viranomaisen kuin prosessin asianosaisten velvoittamiseen. Samoin niillä velvoitetaan muita prosessissa mahdollisesti mukana olevia henkilöitä. Kaikkein eniten käytetään rakennetta on + TAVA, ja useimmin velvoitteen kohteena on tuomioistuin. Tuomioistuimen velvollisuudet liittyvät usein suoraan osapuolten toimiin. Modaalisilla ilmauksilla on paitsi velvoittava myös tiedottava funktio.
Keywords: modaalisuus, säädöskieli, tekstintutkimus, nesessiivirakenne