Follikulaarista lymfoomaa sairastavan potilaan Pneumocystis jirovecii –infektiot bendamustiinihoidon aikana - Rinne, Maria (My University, 2022)
Tämän tutkimuksen tarkoitus on selvittää Pneumocystis jirovecii –pneumonian (PCP) esiintyvyyttä follikulaarista lymfoomaa sairastavilla potilailla, joita on hoidettu bendamustiini-rituksimabikombinaatiohoidolla (RB) Turun yliopistollisessa keskussairaalassa vuosien 2012–2017 aikana. Kyseessä on retrospektiivinen laatuhanke. Tällä hetkellä Tyksissä ei rutiininomaisesti käytetä profylaktista antiboottia kyseisen potilasryhmän RB-hoidon yhteydessä. Tavoitteena on siis selvittää, olisiko PCP–profylaksia aiheen tällä potilasryhmällä. Tutkimuksessa on mukana potilaita, joilla on follikulaarisen lymfooman ICD-10-luokituksen mukainen diagnoosikoodi (C82). Joukosta on etsitty ne potilaat, jotka ovat saaneet joitain seuraavista mikrobilääkkeistä ollessaan hoidossa: Cotrim forte, Ditrim duplo, Dapsone, Dalacin, Primaquine tai Pentacarinat. Näitä käytetään Pneumocystis jirovecii –pneumonian hoidossa. Potilaiden osalta käydään läpi TT/HRTT-lausunnot sekä mahdolliset BAL:n tulokset. Tarkoitus, on myös selvittää infektiota edeltäviä ja sen aikana esiintyviä verenkuvan muutoksia (valkosolujen erittelylaskenta, lymfosyyttien immunofenotyypitys). Tietopyyntö on tehty Auria tietopalvelusta edellä mainituilla määrityksillä. Lisäksi selvitettiin, kuinka moni follikulaarista lymfoomaa sairastava potilas sai tällä ajanjaksolla bendamustiinihoitoa, jotta nähdään, kuinka suurella osalla oli Pneumocystiksen aiheuttama infektio tai epäily siitä. Edellä mainittujen kriteerien perusteella valikoitui kahdeksan potilasta. Potilaiden sairauskertomusten perusteella vain kolmella potilaalla oli selkeä kliininen epäily Pneumocystiksen aiheuttamasta keuhkokuumeesta. Yhteensä 93 potilasta, joilla on diagnoosikoodi C82, sai kyseisellä ajanjaksolla bendamustiinihoitoa eli 3,2 prosentilla potilaista oli epäily PCP:stä. Kuitenkaan yhtäkään varmennettua infektiota ei todettu. Follikulaarista lymfoomaa sairastavien potilaiden RB-hoito ei vaikuttanut lisäävän riskiä sairastua Pneumocystis jirovecii –pneumoniaan. Potilailta mitatut CD4-tasot RB-hoitojen aikana olivat enimmäkseen alle viitearvojen. Osalle päädyttiin aloittamaan profylaktinen antibiootti, mikä osaltaan varmasti vähensi PCP:n esiintyvyyttä. Muita infektioita potilailla esiintyi hoitojen aikana. Tämän tutkimuksen perusteella ei saatu viitteitä siitä, että rutiininomainen PCP-profylaksi olisi tarpeen liittää bendamustiinihoitoon.
Keywords: Follikulaarinen lymfooma, bendamustiini, Pneumocystis jirovecii