Mindfulness-interventioiden vaikuttavuus lasten ja nuorten ADHD-oireisiin - Systemoitu satunnaistettujen kontrolloitujen tutkimusten katsaus - Hanna Weckman; Anu Raevuori; Marja Laasonen (Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2022)
Selvitimme mindfulness-interventioiden vaikuttavuutta lasten ja nuorten aktiivisuuden ja tarkkaavuu- den häiriön (ADHD) ydinoireisiin eli tarkkaamattomuuteen, yliaktiivisuuteen ja impulsiivisuuteen. Haku PubMed-, PsycINFO- ja Google Scholar -tietokannoista tuotti kuusi satunnaistettua kontrolloitua tutki- musta, joissa oli tutkittu mindfulness-interventioiden vaikutuksia ADHD:n diagnostiset kriteerit täyttävi- en 5–18-vuotiaiden lasten ja nuorten ADHD-oireisiin. Viidessä tutkimuksessa ADHD-oireet vähenivät in- terventioryhmässä tilastollisesti merkitsevästi enemmän kuin verrokkiryhmässä. Yhdessä tutkimuksessa erot eivät olleet tilastollisesti merkitseviä. Muutosten vaikutuskoot vaihtelivat 0,07:stä 2,83:een. GRADE- asteikolla arvioituna virhelähteiden riski oli viidessä tutkimuksessa pieni ja yhdessä kohtalainen. Viiden satunnaistetun kontrolloidun tutkimuksen perusteella mindfulness-interventiot ovat vaikuttava hoito- muoto 6–12-vuotiaiden lasten ADHD-oireisiin ja yhden perusteella ilmeisesti vaikuttava hoitomuoto 15–18-vuotiaiden nuorten ADHD-oireisiinkin.