Nuorten luontosuhteen yhteys ympäristöasenteeseen - Hölsö, Otto (My University, 2023)
Tässä tutkimuksessa tarkasteltiin alakouluikäisten nuorten luontosuhteita ja ympäristöasenteita sekä niiden välisiä yhteyksiä. Tavoitteena oli saada kuva siitä, millaisia luontosuhteita ja ympäristöasenteita nuorille on ehtinyt kehittyä. Molemmat termit ovat hyvin henkilökohtaisia ja ne rakentuvat ja kehittyvät osana yksilön joka päivästä elämää, joko tiedostetusti tai tiedostamatta. Ne rakentuvat myös vahvasti yhteiskunnan kontekstissa. Nyky-yhteiskunnassa ympäristöasiat ja ympäristön sekä luonnon suojelu ovat vahvasti esillä, mutta samaan aikaan ihmisten suhde luontoon on muuttunut. Yhä suurempi osa ihmisistä asuu kaupungeissa ja työskentelee sisätiloissa, mikä saattaa vaikuttaa luontosuhteen rakentumiseen. Tutkimus toteutettiin kyselytutkimuksella, jonka kysymykset pyrittiin laatimaan tutkittavien ikään ja elämäntilanteeseen sopiviksi. Puolet kysymyksistä käsitteli luontosuhdetta ja puolet ympäristöasennetta. Vastaukset käsiteltiin tilastojenkäsittelyohjelmalla, mikä mahdollisti luontosuhteen ja ympäristöasenteen mittaamisen sekä niiden välisten yhteyksien tarkastelun. Tutkimuksen aiheita on tutkittu jo aiemmin erillisinä ilmiöinä, mutta niiden välistä vuorovaikutusta on käsitelty vähemmän. Tutkimuksen mukaan nuoret kokevat luonnon tärkeäksi osaksi elämäänsä ja he nauttivat ajan viettämisestä luonnossa. Nuoret kokivat ympäristöasiat pääosin tärkeiksi ja olivat valmiitta vaikuttamaan omilla valinnoillaan. Luontosuhde ja ympäristöasenteet näyttäisivät olevan positiivisessa yhteydessä toisiinsa, mikä tarjoaa tulevaisuudessa mahdollisuuden kiinnittää tähän huomiota yhteiskunnan eri osa-alueilla.
Keywords: luontosuhde, ympäristöasenne, nuoret