Kauppalain mukaiset välilliset vahingot ja niiden korvattavuus - Lammervo, Jaakko (My University, 2021)
Tutkielmassa tutkitaan kauppalain mukaisia välillisiä ja välittömiä vahinkoja sekä niiden jakoa. Kauppalaissa vahinkojen jakaminen näihin kahteen eri luokkaan on keskeisessä osassa. Tämä vahinkojen jakaminen on merkittävässä osassa vahingonkorvauksessa, koska eri luokkaan kuuluvan vahingon vahingonkorvausvelvollisuus perustuu eri vastuuperusteeseen. Vastuupe-rusteella tarkoitetaan periaatetta tai sääntöä, jonka vallitessa määräytyy vahingonkorvausvel-vollisuus. Tutkielman tarkoituksena on tuoda esiin, ettei kauppalain mukainen vahinkojen jaka-minen välittömiin ja välillisiin vahinkoihin ole selkeä. Välillisenä vahinkona pidettävät vahingot on määritelty Kauppalain 67§:n kohdassa 2. Lain-kohta on saanut oikeuskirjallisuudessa kritiikki, sillä sen sanamuodon vuoksi voidaan sitä tulkita laajasti. Haastetta vahinkojen jakamiselle tuottaa myös se, ettei välittömiä vahinkoja ole mää-ritelty. Tutkimukseni tarkoituksena on määritellä vahinkoja, joita voidaan pitää kauppalain mu-kaisina välillisinä vahinkoina. Tutkielmassa tarkastellaan myös vastuuperusteita ja niiden eroja. Vahinkoa kärsineen osapuo-len täytyy näyttää toteen muun muassa vastuuperuste sekä aiheutunut vahinko. Aiheutuneet välilliset vahingot korvataan, mikäli myyjän toiminta on ollut tuottamuksellista. Tähän voi johtaa, jos vahinko on aiheutunut huolimattomuudesta myyjän puolelta sekä, jos kaupanteon hetkellä on myyjä antanut ostajalle erityisen sitoumuksen. Ankaramman kontrollivastuun mukaisesti korvataan aiheutuneet välittömät vahingot.