Juuren vertikaalifraktuuran diagnostiikka radiologisin menetelmin - Länsineva, Katri (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2017)
Syventävien opintojen kirjallinen työni käsittelee juuren vertikaalifraktuuran kuvantamista radiologisin menetelmin. Juuren vertikaalifraktuuran diagnostiikka on eräs haasteellisimmista tilanteista kliinikoille hammaslääketieteessä ja radiologista kuvantamista onkin käytetty siinä tärkeänä apuvälineenä. Tutkielman tarkoituksena on vertailla erilaisia kuvantamismenetelmiä juuren vertikaalifraktuuran diagnostiikassa. Erityisesti kartiokeilatietokonetomografia- (KKTT) ja intraoraalikuvantaminen ovat tarkastelujen kohteena hyötyineen ja haittoineen. Tutkimukseen on sisällytetty myös kuvantamisparametreja, joilla on merkitystä juuren vertikaalifraktuuran diagnostiikan kannalta. Tämä syventävä opinnäytetyö suoritetaan systemaattisena kirjallisuuskatsauksena ja mukaan on sisällytetty useita artikkeleita sekä muuta aihetta koskevaa kirjallisuutta. PubMed toimi tutkielman elektronisena tietokantana ja Google hakukoneena. Aihe-aluetta koskien artikkeleita joko sisällytettiin tai poissuljettiin tutkielmasta tietyin kriteerein. Tutkimuksesta käy ilmi, että useammasta suunnasta otetut periapikaaliröntgenkuvat ovat kliinisen tutkimuksen lisäksi ensisijainen valinta radiologiseksi kuvantamismenetelmäksi juuren vertikaalifraktuuran diagnostiikassa. KKTT:n tuomaa diagnostista lisäarvoa tulee pohtia aina tapauskohtaisesti. Tähän pohdintaan vaikuttaa vahvasti muun muassa se onko hamms juurihoidettu/restauroitu juurikanavanastalla.