Kuparivälitteinen 18F-radiofluorauskemia - Tulla, Ira (My University, 2024)
Fluori-18 on yksi tärkeimmistä radionuklideista PET-kuvantamisessa. Perinteisesti 18F-fluorausmenetelmät on jaettu nukleofiiliseen ja elektrofiiliseen fluoraukseen, joista kummassakin on omat haasteensa. Siirtymämetallivälitteinen fluoraus yhdistää elektrofiilisen fluorauksen reaktiivisuuden ja nukleofiilisen fluorauksen paikkaspesifisyyden ja korkean molaarisen aktiivisuuden. Siirtymämetallivälitteistä fluorausta on tutkittu esimerkiksi nikkelillä, palladiumilla, hopealla, ruteniumilla ja kuparilla. Kuparivälitteisen fluorauksen etuna ovat muun muassa kaupallisesti saatavilla olevat lähtöaineet. Lisäksi kuparin sallittu päiväannos elimistössä on suurempi kuin muilla tutkituilla siirtymämetalleilla. Pääasiassa keskushermostossa sijaitsevat tyypin 1 (CB1) kannabinoidireseptorit ovat osa endokannabinoidisysteemiä, joka on yhteydessä muun muassa aivojen kehitykseen, muistiin, oppimiseen, kivun tuntemiseen ja ruokahaluun. CB1-reseptorien toiminnan muutosten uskotaan olevan yhteydessä neuropsykiatrisiin sairauksiin sekä aivojen rappeumaan. CB1-reseptoreja voidaan tutkia PET-kuvantamisen avulla. Tässä työssä keskityttiin tutkimaan CB1-merkkiaineen, [18F]FPATPP:n, kuparivälitteistä fluorausta. [18F]FPATPP on aiemmin valmistettu ruteniumvälitteisesti. Kuparivälitteisen radioleimauksen lähtöaineeksi valmistettiin pinakolijohdannainen aryylibooriesteri. Aryylibooriesteri valikoitui lähtöaineeksi, koska se on suhteellisen helppo valmistaa, sen lähtöaineita on kaupallisesti saatavilla, eikä se vaadi korkeita lämpötiloja reagoidakseen. Kuparivälitteinen 18F-fluoraus osoittautui potentiaaliseksi vaihtoehdoksi [18F]FPATPP:n valmistamiseen. Menetelmää on kuitenkin kehitettävä edelleen tuotteen radiokemiallisen saannon ja -puhtauden parantamiseksi.
Keywords: PET-kuvantaminen, fluori-18, kuparivälitteinen 18F-leimaus, kannabinoidireseptori, FPATPP