Enemmän vähemmällä? : Proteaaniset downshiftaajat työelämässä - Varinowski, Juuso (My University, 2022)
Työelämä on murroksessa, ja esimerkiksi pätkätyöläisyys on yleistynyt. Myös omaehtoinen työtuntien vähentäminen on kasvattanut suosiotaan, ja suosituimmilla downshiftausta ja taloudellisen riippumattomuuden tavoittelua käsittelevillä suomalaisilla blogeilla on tuhansia kävijöitä kuukausittain. On tunnistettu, että muun muassa milleniaalisukupolvi odottaa työltä joustavuutta ja haluaa viettää mielekästä vapaa-aikaa. Tämän pro gradu -tutkielman tavoitteena on kartoittaa ja kuvata downshiftaajien kokemuksia työelämästä erityisesti työelämätaitojen sekä työn ja vapaa-ajan tasapainon osalta. Tutkimuksen kohderyhmänä ovat viimeisen viiden vuoden sisällä työntekoaan normaalista noin neljänkymmenen viikkotunnin työajasta selkeästi vähentäneet toimijat. Ilmiötä tarkastellaan proteaanisen urakäsityksen viitekehyksessä. Tutkimusaihe on merkittävä paitsi yksilöiden hyvinvoinnin ymmärtämiseksi, myös liike-elämän näkökulmasta. Ymmärtämällä downshiftaajien toimijoiden motivaatioon, tuottavuuteen ja luovuuteen vaikuttavia tekijöitä yritykset voivat suunnitella esimerkiksi työaikajärjestelyjään siten, että erilaisten toimijoiden osaaminen saadaan kaikkia osapuolia hyödyttävään käyttöön. Aiheen tutkimus on merkittävää myös aiemman tutkimuksen vähyydestä johtuen. Tutkimus on toteutettu laadullisena vertailevana tapaustutkimuksena. Aineiston keruu on suoritettu haastattelemalla harkinnanvaraisella otannalla valittuja kolmea toimijaa puolistrukturoiduin haastatteluin. Aineistot on tämän jälkeen analysoitu toisistaan irrallisina laadullisella sisällönanalyysilla, jonka jälkeen tapauksia on vertailtu toisiinsa. Tutkimuksen tulokset viittaavat siihen, että työskentelyään vähentäneiden proteaanisten toimijoiden työn tuottavuus nousi, heidän strateginen ja luova ajattelunsa tehostui, ja he kokivat työn ja vapaa-ajan tasapainonsa hyväksi. Tutkimuslöydökset tukevat myös aiempaa akateemista kirjallisuutta muun muassa syistä downshiftaamispäätöksen taustalla. Tutkimuksessa muodostetaan kolme potentiaalista propositiota, joita ei aiemmassa akateemisessa kirjallisuudessa ole tunnistettu: Ensinnäkin downshiftaaminen saattaa lisätä toimijoiden kyvykkyyttä autonomiseen työskentelyyn, ja toiseksi, heidän strateginen ajattelunsa ja luovuutensa paranee. Kolmanneksi, proteaaninen urasuuntautuminen voi perustua aktiiviseen yhteiskuntakritiikkiin. Tunnistetut kolme väittämää ovat myös tässä tutkimuksessa esitetyt ehdotukset jatkotutkimusaiheiksi.
Keywords: Proteaaninen urakäsitys, downshiftaus, työelämätaidot