"Tää ei oo mikään selviytymistarina, tää ei oo mikään sankaritarina" : Työuupumus intiiminä kokemuskertomuksena Susani Mahadura - burnout-podcastissa - Keränen, Anne (My University, 2025)
Tässä tutkielmassa tarkastelen Yle Areenassa vuosina 2024–2025 julkaistussa Susani Mahadura – burnout-podcastissa esitettävää yksilön kokemuskertomusta työuupumukseen sairastumisesta. Tutkin toimittaja ja elokuvaohjaaja Susani Mahaduran tapaa kertoa ja jäsentää omaa työuupumuskertomustaan kiinnittäen huomiota siihen, millaisia merkityksiä työuupumukselle podcastissa luodaan. Tämän lisäksi tarkastelun kohteena ovat podcastissa hyödynnettävät intiimiyden taktiikat podcastin ollessa tyyliltään dokumentaarinen, henkilökohtainen ja tunteisiin vetoava. Tutkimukseni on laadullinen tapaustutkimus ja tutkimusmenetelmänä toimii narratiivisen analyysi. Tutkimusaineistona on Susani Mahadura – burnout-podcastin ensimmäisen tuotantokauden kuuden eri jakson sellaiset osuudet, joissa Mahadura pohtii työuupumukseen sairastumistaan ja siihen johtaneita syitä. Tutkimuksen teoreettinen viitekehys koostuu työuupumuksen, nykytyöelämän ja suomalaisen tehokkuusajattelun sekä podcastien tutkimuksesta. Lisäksi hyödynnän viestintätieteen parasosiaalisen suhteen ja vaikuttamisen käsitteitä. Analyysini osoittaa, että podcastissa esitettävä Susani Mahaduran kertomus työuupumukseen sairastumisestaan on tunteisiin vetoava ja henkilökohtainen yksilön kokemuskertomus, joka pyrkii konkretisoimaan työuupumukseen sairastumista ilmiönä ja tuomaan sitä näkyviin kulttuurissamme. Podcastissa työuupumukseen sairastuminen esitetään merkittävänä käännekohtana kertojan elämässä. Intiimiys rakentuu podcastissa aiheen henkilökohtaisuudesta, podcastin dokumentaarisuudesta sekä podcastissa hyödynnettävistä intiimiyden taktiikoista. Podcastissa esitettävä kertomus toisaalta haastaa ja toisaalta myös toisintaa kulttuurissa esiintyviä narratiiveja työuupumuksesta. Kiinnostava havainto on myös podcastin ristiriitaisuus: kokemuskertomuksen avulla pyritään kiinnittämään huomiota yhteiskunnalliseen ongelmaan, mutta samaan aikaan podcastin keskiössä ovat kuitenkin yksilön kokemukset.
Keywords: työuupumus, burnout, podcast, intiimiys, parasosiaalinen suhde, kokemuskertomus, narratiivinen analyysi