Musiikki aivohalvauksen stressireaktioiden hillitsijänä - Nupponen, Aurora (My University, 2021)
Aivohalvaus on merkittävä kansantaloutta rasittava ja yksilön elämänlaatua heikentävä sairaus. Panostus akuuttivaiheen kuntoutukseen on keskeistä myöhemmän sairastavuuden ja toimintakyvyn laskun ehkäisemiseksi. Käytettäessä musiikkia standardihoidon lisänä aivohalvauspotilaiden kuntoutuminen tehostuu. Musiikkikuntoutus on edullista ja helppoa toteuttaa. Aivoinfarktissa iskemian aiheuttama hapenpuute aiheuttaa stressirektion, mikä voidaan mitata fysiologisina stressimuuttujina, mielialan laskuna ja ahdistuneisuuden lisääntymisenä. Korkea kortisolipitoisuus sekä masennus itsenäisesti ennustavat huonoa toiminnallista lopputulosta, ja kortisoli myös lisääntynyttä kuolleisuutta. Musiikin kuuntelu hillitsee näitä stressireaktioita; kortisolipitoisuus laskee ja mieliala paranee. Musiikin kohentaman mielialan myötä potilaat osallistuvat kuntoutusharjoitteisiin aktiivisemmin, mikä on keskeistä toimintakyvyn palautumiselle. Musiikin kuuntelu myös lisää suoraan aivojen muovautuvuutta, aktivoi aivoja laaja-alaisesti ja tehostaa aivoverenkiertoa.

Stroke is a significant burden for both the national economy and the individual patient. Effective rehabilitation in the acute phase is crucial to prevent later morbidity and decline in functional ability. Music enhances recovery after stroke as an add-on therapy and it is cost-effective and easily implemented. Ischemic stroke leads to hypoxia in brain tissue. This induces an intense stress reaction observed in several stress parameters, and also as a decline in mood and increase in anxiety. High cortisol levels and depression both independently predict poor outcome. Cortisol predicts also greater mortality. Music listening has a restraining effect on these stress reactions by lowering cortisol concentration and improving mood. Music-induced improvement in mood results in patients engaging more actively in rehabilitation, which enhances recovery. In addition to stress-specific effects, music listening directly promotes neural plasticity, launches widespread brain activation and consequently enhances cerebral circulation.
Keywords: Aivoverenkiertohäiriö, musiikki, stressi, kortisoli, kuntoutus, masennus