Osakemarkkinoiden reaktio vihreiden joukkovelkakirjojen liikkeellelaskuilmoitukseen : empiirinen tutkimus Helsingin pörssin yritysten vihreistä joukkovelkakirjoista vuosilta 2017–2024 - Huitti, Vili (My University, 2025)
Vihreän rahoituksen merkitys on kasvanut viime vuosina osana laajempaa yhteiskunnallista siirtymää kohti kestävää kehitystä. Tämä kehitys on tuonut mukanaan erilaisia rahoitusinstrumentteja sekä uudenlaisia mekanismeja pääoman allokointiin kyseisen kehityksen tukemiseksi. Vihreät joukkovelkakirjat ovat nousseet keskeiseksi välineeksi ympäristöystävällisten hankkeiden rahoituksessa. Tässä kandidaatintutkielmassa tarkastellaan osakemarkkinoiden reaktiota vihreiden joukkovelkakirjojen liikkeeseenlaskuilmoituksiin. Tutkimuksessa selvitetään, onko ilmoituksilla tilastollisesti merkitsevää vaikutusta liikkeeseenlaskijoiden osakekursseihin, sekä miten yritysten ESG-pisteytys vaikuttaa mahdollisiin markkinareaktioihin. Tutkielma yhdistää kattavan kirjallisuuskatsauksen ja kvantitatiivisen empiirisen analyysin, jossa hyödynnetään tapahtumatutkimusta ja regressioanalyysiä. Aineistona käytetään Helsingin pörssiin listattujen yritysten vihreiden joukkovelkakirjojen liikkeeseenlaskuilmoituksia vuosilta 2017–2024. Tutkimuksessa tarkastellaan epänormaaleja tuottoja useilla tapahtumaikkunoilla ja hyödynnetään sekä t-testiä että Wilcoxonin testiä tilastollisten merkitsevyyksien arvioimiseksi. Tulokset osoittavat, että osakemarkkinareaktiot ovat keskimäärin positiivisia, mutta eivät tilastollisesti merkitseviä. Samoin ESG-pisteytyksen vaikutus on suunnaltaan positiivinen, mutta vailla tilastollista merkitsevyyttä. Regressiomallissa myöskään muut kontrollimuuttujat eivät selitä markkinareaktiota merkittävästi. Vaikka tulokset eroavat osin aiemmasta kansainvälisestä tutkimuskirjallisuudesta, voidaan havaita, että erityisesti Pohjoismaissa – ja Suomessa – vihreät joukkovelkakirjat voivat saada markkinoilta myönteisemmän vastaanoton, joskin ilman tilastollista vahvistusta. Tutkielma lisää ymmärrystä vihreiden joukkovelkakirjojen vaikutuksista osakemarkkinoilla Suomessa ja luo pohjaa jatkotutkimukselle erityisesti vastuullisuusprofiilin ja markkinareaktioiden välisistä yhteyksistä.
Keywords: vihreät joukkovelkakirjat, ESG, tapahtumatutkimus, markkinareaktio, osakemarkkinat, kestävä rahoitus, vihreä rahoitus