Videopelien visualisointi generatiivisen tekoälyn avulla – eettiset haasteet - Maikola, Lenni (My University, 2025)
Tässä tutkielmassa tutkittiin miten generatiivista tekoälyä hyödynnetään videopelien visualisoinnissa. Lisäksi perehdyttiin generatiivisen tekoälyn eettisiin haasteisiin videopelien visualisoinnissa. Generatiivinen tekoäly on tekoäly, joka kykenee luomaan uutta merkittävää tietoa koulutusdatan perusteella ja sen avulla visualisoimista videopeli tuotannon kontekstissa tarkoitetaan graafisen sisällön kuten kuvien, pelitasojen ja animaatioiden luomista. Aihe on tärkeä tutkittavaksi sen ajankohtaisuuden ja erityisemmin kasvavan kehityksen ja käytön takia. Tutkimusmenetelmänä toimi kirjallisuuskatsaus, jonka aineistona olivat aiemmat tutkimukset sekä tutkimuskirjallisuus. Tutkielmassa hyödynnettiin teoreettista viitekehystä generatiivisen tekoälyn etiikan tutkimiseksi, joka sisälsi läpinäkyvyyden, tarkastettavuuden, vastuullisuuden, lahjomattomuuden ja ennustettavuuden. Tutkielmassa saatiin selville, että generatiivista tekoälyä hyödynnetään monipuolisesti pelikehityksessä niin pelinkehittäjien tukena, kuin myös tehostamaan jo valmiiksi automatisoituja tehtäviä. Eettisestä tarkastelusta selvisi myös ongelma läpinäkyvyydessä erityisesti generatiivisen tekoälyn kouluttamiseen käytetyissä suu- rissa tietojoukoissa, niiden aiheuttamien plagiointi epäilyjen takia. Läpinäkyvyysongelmiin on kuitenkin kehitetty parannuksia avoimien suurien tietojoukkojen ja pelivalmistajien tietojenjakamisyritysten ansiosta. Tutkielman tulokset osoittavat, että generatiivisen tekoälyn rooli videopelien visualisoinnissa kasvaa jatkuvasti. Samalla sen hyödyntämisen yleistyessä on kuitenkin entistä tärkeämpää lisätä keskustelua tekoälyn eettisistä kysymyksistä, jotta myös etiikan muut osa-alueet voidaan ottaa huomioon ja kehittää tasapainoisesti teknologisen kehityksen rinnalla.
Keywords: generatiivinen tekoäly, visualisointi, eettiset haasteet