Herkkien troponiinimääritysten häiriötekijät - Hyytiäinen, Mira (My University, 2024)
Sydänkohtauksen nopea diagnosointi on ensiarvoisen tärkeää potilaan selviytymismahdollisuuksien kannalta. Sydänperäinen troponiini on laajasti käytössä biomerkkiaineena sydäninfarktin toteamisessa. Sitä vapautuu sydänlihasvaurion seurauksena verenkiertoon. Erittäin herkät troponiinimääritykset (engl. high-sensitivity cardiac troponin, hs-cTn) ovat nopeuttaneet sydänkohtauksen diagnosointia huomattavasti. Hs-cTn-määritykset ovat immunomäärityksiä, eli niiden toimintaperiaate perustuu vasta-ainereaktioihin, minkä takia vasta-aineperäiset häiriötekijät voivat aiheuttaa ongelmia määrityksiin. Vasta-aineperäisten häiriöiden aiheuttajia ovat esimerkiksi heterofiiliset vasta-aineet ja troponiiniautovasta-aineet. Ne voivat aiheuttaa häiriötä sitomalla immunomäärityksessä käytettäviä vasta-aineita virheellisesti tai sitoutumalla määrityksissä käytettävään analyyttiin, troponiiniin. Vasta-aineiden lisäksi biotiini voi aiheuttaa todellisuudesta poikkeavia tuloksia troponiinimäärityksissä. Myös punasolujen hajoaminen, eli hemolyysi, aiheuttaa ongelmia troponiinimääritysten toimintaan. Häiriötekijöiden läsnäolo näytteessä voi aiheuttaa troponiinimäärityksissä virheellisiä positiivisia tai negatiivisia tuloksia. Eri häiriötekijöiden tunnistaminen on erittäin tärkeää väärien diagnoosien ja turhien lisätutkimuksien välttämiseksi terveydenhuollossa. Edellä mainittujen häiriötekijöiden aiheuttamat ongelmat ovat johtaneet häiriötekijöiden tutkimiseen. Tutkimuksilla on pyritty selvittämään, mitkä tekijät aiheuttavat häiriötä, miten tekijöiden aiheuttama häiriö syntyy, ja miten on mahdollista estää häiriötekijöiden vaikutukset näytteessä. Mikäli häiriötekijät kyetään tunnistamaan tehokkaammin ja niiden toiminta estämään, on tulevaisuudessa mahdollista kehittää entistäkin tarkempia ja sensitiivisempiä troponiinimäärityksiä.