Turun Toriparkki : Poliittiset ja taloudelliset syyt Turun Toriparkin rakentamispäätöksen pitkittymiseen vuosina 1993-2018 - Ailio, Monica (My University, 2023)
Tutkielmassa käsitellään Turun Kauppatorin alla sijaitsevan pysäköintilaitoksen Turun Toriparkin rakentamiseen johtaneen päätöksenteon vaikeuksia aikavälillä 1993-2018. Tutkimuksen tarkoituksena on tarkastella suunnittelun ja rakentamisajan aikaisia tapahtumia, jotka ovat vaikuttaneet hankkeen pöydälle jättämiseen Turun kaupunginvaltuuston kokouksissa ja syitä, jotka ovat edesauttaneet rakentamispäätöksen hyväksymistä. Tutkimuksessa käsitellään tilallista muutosta kaupungissa ja erityisesti siihen johtanutta keskustelua, koska se kertoo miten päättäjien vastakkainasettelu vaikuttaa päätöksenteon polkuun. Tutkimus perustuu pääosin primäärilähteinä käytettäviin Turun kaupunginhallituksen ja -valtuuston pöytäkirjoihin sekä sanomalehtiartikkeleihin. Tutkimustulosten avulla saadaan kuva Turun Toriparkin rakentamiseen johtaneiden päätösten kulusta vuosikymmenten aikana. Samalla perehdytään lähemmin Toriparkista käytyyn laajaan ja pitkäaikaiseen keskusteluun ja päätöksenteon vaiheisiin. Tutkimuksen kannalta mielenkiintoista on hankkeen aikana käytetyt argumentit Toriparkin puolesta ja vastaan suunnittelun eri vaiheissa. Turussa poliittinen päätöksenteko on tunnetusti hankalaa ja hidasta. Puolueiden ja päättäjien voimakkaat mielipide-erot tulevat tässäkin tutkimuksessa hyvin esille. Kaupunginvaltuuston voimasuhteiden vaihtuessa päätöksiä pyörretään ja keskustelu aloitetaan aina alusta. Tämän lisäksi yksittäisillä henkilöillä on mahdollisuus vaikuttaa poliittiseen päätöksentekoon. Turun Toriparkkihankkeen päätöksenteon historiaa ei ole aiemmin tutkittu ja tämä tutkimus selvittää yksityiskohtaisesti ne poliittiset ja taloudelliset syyt, jotka ovat vaikuttaneet Toriparkin päätöksenteon pitkittymiseen.
Keywords: Turku, Toriparkki, Kauppatori, kaupunkikuva, kaupunginvaltuusto, kunnanvaltuusto, kunnallispolitiikka, paikallishistoria, modernisaatio, kaupunkistrategia