Välittömän implantoinnin vaikutus implanttihoidon ennusteeseen - Nupponen, Antti (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2016)
Tutkielma käsittelee välittömän implantoinnin vaikutusta implanttihoidon lopputulokseen. Välittömällä implantoinnilla tarkoitetaan hammasimplantin asettamista heti hampaanpoiston jälkeen samalla käynnillä toisin kuin perinteisessä implantoinnissa, jossa odotetaan pehmytkudoksen ja luun paranemista ennen implantointia. Tutkimus on suoritettu kirjallisuuskatsauksena. Aineistona on pääasiallisesti käytetty kansainvälisissä tieteellisissä julkaisuissa ilmestyneitä katsausartikkeleita. Kirjallisuuskatsauksessa selvitetään ensin implanttihoitojen periaatteet ja määritellään käsitteet välitön, varhaistettu ja perinteinen implantointi. Tämän jälkeen vertaillaan välitöntä ja perinteistä implantointia. Kirjallisuuskatsauksen perusteella voidaan todeta välittömän implantoinnin ennusteen olevan hiukan perinteistä implantointia heikompi. Lisäksi välittömän implantoinnin yhteydessä riski ikenen vetäytymiselle on perinteistä implantointia suurempi. Kuitenkin, mikäli välittömään implantointiin liittyvät riskit pystytään hoidossa huomioimaan, voidaan välitöntä implantointia pitää hyväksyttävänä hoitovaihtoehtona implanttihoidossa.