Tunteista vapaa ymmärrys : Tunnesäätelyn merkitys Marcus Aureliuksen (121 – 180) ajattelussa - Vuorela, Otto (My University, 2025)
Kandidaatintutkielmani käsittelee Marcus Aureliuksen ajattelua. Aurelius toimi Rooman keisarina vuosina 161-180, valtakunnan ollessa laajimmillaan. Hänet luetaan stoalaisen filosofian edustajaksi, siihen liitetään yleensä mielenrauhan ja tunteettomuuden tavoittelu. Tarkastelen työssäni Marcus Aureliuksen teosta Itselleni - Keisarin mietteitä elämästä (Τὰ εἰς ἑαυτόν) tunnesäätelyn näkökulmasta. Työni on kaksiosainen, ensimmäisessä osassa tarkastelen, miksi Marcus Aurelius halusi säädellä tunteitaan. Toisessa osassa vertailen Aureliuksen teoksessaan esittämiä tunnesäätelyn keinoja moderneihin käsityksiin tunnesäätelystrategioista. Tutkielmani jälkimmäisen osuuden viitekehykseksi olen valinnut James J. Grossin toimittaman Handbook of Emotion Regulation -teoksen ensimmäisen luvun, ”Emotion Regulation: Conceptual and Empirical Foundations”. Kyseisessä luvussa Gross esittelee viisi tunnesäätelystrategiaa, joiden pohjalta suoritan vertailuni. Työni ensimmäisen osan voidaan katsoa edustavan aatehistoriaa, jälkimmäisen puolestaan psykohistoriaa. Tarkasteluni valossa Marcus Aureliuksen tunnesäätely näyttää liittyvän erottamattomasti hänen filosofisiin ideaaleihinsa, omien sanojensa mukaan hän tavoitteli ”tunteista vapaata ymmärrystä”.
Keywords: stoalaisuus, antiikki, filosofia, tunnesäätely, psykohistoria, aatehistoria