Ikääntyminen ja uniapnea - Lyyra Olli; Lammintausta Aino; Anttalainen Ulla; Saaresranta Tarja (Suomalainen lääkäriseura Duodecim, 2022)
Uniapnea on kansantauti, jonka esiintyvyys väestössä lisääntyy. Ikääntyneillä esiintyy enemmän uniapneaa kuin nuoremmalla väestöllä. Pääosassa uniapneatutkimuksista tutkittavat ovat olleet alle 65-vuotiaita, ja tätä vanhempien uniapneasta tiedetään vain vähän. Ikääntymisen myötä tapahtuva ylähengitysteiden ahtautuminen ja lisääntyvä kokoonpainumistaipumus voivat selittää ikääntyneiden uniapnean esiintymisen yleistymistä. Uniapneaan liittyy sekä unenaikaisia että päiväaikaisia oireita. Tutkimuksissa on osoitettu, että ikääntyneiden hoitamaton uniapnea lisää muun muassa kaatumis- ja aivohalvausriskiä sekä heikentää muistia ja tiedonkäsittelytoimintoja. Ylipainehengityshoito (continuous positive airway pressure, CPAP) on uniapnean tärkein hoitomuoto. Tutkimuksissa on osoitettu, että iäkkäätkin potilaat sitoutuvat hyvin CPAP-hoitoon.