Tutkimus- ja rekisteriaineistojen toisiokäyttö hoitotieteellisessä tutkimuksessa - Joronen Katja; Kanste Outi; Mishina Kaisa (Finland, 2025)
Avoin tiede koskee yhä enenevissä määrin myös aineistojen avointa saatavuutta. Globaalisti ja kansallisesti kerätään yhä enemmän laadukkaita tutkimus- ja rekisteriaineistoja, joiden avulla voidaan vastata hoitotieteellisiin kysymyksenasetteluihin. Toisio- eli sekundaariaineistojen käyttö onkin lisääntynyt hoitotieteellisessä tutkimuksessa, mutta tutkimusaineistojen avaaminen jatkokäyttöön ja sekundaarianalyysit ovat edelleen melko harvinaisia. Tässä artikkelissa kuvataan tutkimus- ja rekisteriaineistojen toisiokäyttöä, tutkimusprosessia sekä arvioidaan toisiokäytön hyötyjä, rajoituksia ja eettisiä kysymyksiä terveys- ja hoitotieteellisessä tutkimuksessa. Lisäksi tässä kuvataan esimerkkejä tutkimus- ja rekisteriaineistojen toisiokäytöstä terveystieteellisissä tutkimuksissa.