Toimeentulotuen alikäyttö ja sitä selittävät tekijät - Lehtinen, Juha (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2018)
Toimeentulotuen tarkoituksena on turvata ihmisarvoisen elämän kannalta vähintään välttämätön toimeentulo. Toimeentulotuesta käytävä keskustelu keskittyy tuen väärinkäyttöön. Tuen alikäyttö ei esiinny julkisessa keskustelussa, eikä siitä olla huolissaan. Sama näyttää toistuvan akateemisessa maailmassa, sillä aihetta ei juurikaan tutkita. Toimeentulotuessa on havaittu olevan mittavaa alikäyttöä. Viimesijaista taloudellista tukea ei haeta, vaikka siihen olisi laskennallinen oikeus. Tämä osoittaa toimeentulotukijärjestelmän rakenteellista toimimattomuutta. Toimeentulotuen alikäyttäjät eivät myöskään ole sosiaalityön palveluohjauksen piirissä, josta johtuen henkilön tai perheen ongelmilla on mahdollisuus kasautua ja syventyä. Tässä tutkielmassa tarkastelen toimeentulotuen alikäytön laajuutta ja alikäyttöä selittäviä tekijöitä. Kyseessä on kvantitatiivinen tutkielma. Aineistona on Turun yliopistolla lomakekyselynä toteutettu Tutkimus väestöryhmien välisistä hyvinvointieroista ja hyvinvointiongelmien paikantumisesta 2015. Aineistosta on laskettu vastaajan laskennallinen toimeentulotukioikeus käyttäen tietoa tämän perhekuvasta sekä tulo- ja menotiedoista. Aineistosta on myös muodostettu summamuuttujat koskien vastaajan suhtautumista toimeentulotukea kohtaan sekä oman talouden kokemuksesta. Menetelmänä on ristiintaulukointi. Toimeentulotuen alikäyttöön vaikuttavat tekijät saadaan näkyväksi vertaamalla toimeentulotukiasiakkuuden ja tuen alikäytön jakautumista muuttujan sisällä. Toimeentulotuen alikäyttö näyttäytyy varsin laajana. Toimeentulotuen alikäytön taso määrittäytyy olevan 7,5 %. Toimeentulotuen alikäyttöä oli vuonna 2015 jopa hieman enemmän kuin toimeentulotuen asiakkaita. Toimeentulotuen kustannukset voisivat näin ollen jopa kaksinkertaistua, mikäli kaikki tukeen oikeutetut hakisivat toimeentulotukea. Toimeentulotuen alikäyttöä lisäävinä tekijöinä, jotka olivat myös tilastollisesti merkitseviä, ilmenivät henkilön ikä, kotitaloustyyppi, työmarkkina-asema sekä toimeentulotukea koskevat asenteet ja oman talouden kokemus. Tuen alikäyttö on yleisintä nuorilla sekä yli 65-vuotiailla. Parisuhteessa oleminen sekä lasten olemassaolo näyttää lisäävän tuen alikäyttöä. Työmarkkina-aseman osalta työelämään kiinnittymisellä on merkittävä yhteys toimeentulotuen alikäyttäjäksi määrittäytymiseen. Negatiivinen suhtautuminen toimeentulotukeen ja oman talouden positiivinen kokemus lisäävät toimeentulotuen alikäyttöä.