Sisäinen valvonta sairaanhoitopiireissä toimintakertomusten valossa vuo sina 2017–2019 - Kujanpää, Laura (My University, 2021)
Julkinen terveydenhuolto on merkittävä osa julkista taloutta, jonka toimintaa rahoitetaan mer kittävästi verorahoin ja siksi on tärkeää lisätä luottamusta sen toimintaan kohtaan. Verovarojen avointa ja tehokasta käyttöä sekä raportoinnin läpinäkyvyyttä voidaan vahvistaa toimivalla si säisellä valvonnalla. Sairaanhoitopiirit kattavat koko Suomen väestöpohjan ja niiden keskeinen tehtävä on järjestää alueellinen julkinen erikoissairaanhoito, jonka kustannukset ovat huomat tavasti nousseet jo ennen koronapandemiaa. Muutokset toimintaympäristössä, merkittävä sosi aali- ja terveydenhuollon rakenneuudistus sekä erityisesti erikoissairaanhoitoa kuormittava ko ronapandemia ovat vaikuttaneet merkittävästi sairaanhoitopiirien toimintaan. Tämän tutkiel man tavoitteena on lisätä ymmärrystä sisäisen valvonnan nykytilasta sairaanhoitopiireissä.Tutkielman teoreettisessa osuudessa käsitellään sisäistä valvontaa julkishallinnossa noja ten aiempaan tietämykseen ja kirjallisuuteen sekä sitä ilmiönä selittävää agenttiteorian keski össä olevaa tilivelvollisuuden käsitettä, joka kytkeytyy tässä tutkielmassa tutkittavaan sisäisen valvonnan nykytilaan ja raportoinnin ilmiöön eli sairaanhoitopiirien raportoimaan sisäisen val vonnan tilaan toimintakertomuksissaan. Tutkimusaineistona on kymmenen suurimman sai raanhoitopiirin toimintakertomukset vuosilta 2017–2019, yhteensä 29 kappaletta. Tutkimus to teutettiin laadullisena tutkimuksena analysoimalla aineisto teoriaohjaavan analyysimenetelmän keinoin. Tutkimustuloksien mukaan sairaanhoitopiirit toteuttavat ja raportoivat sisäistä valvon taansa soveltaen tunnettua COSO-viitekehysmallia. Tulosten valossa avoimuus ja asiasisältöraportoinnissa on kehittynyt tarkastelujakson aikana, joka antaa viitteitä sisäisen valvonnan toi mintojen tehostumisesta sairaanhoitopiireissä. Useimmat kehitystarpeet liittyivät tietoturvaan ja -järjestelmiin, puutteellisiin sisäisen valvonnan seuranta- ja kontrollimenetelmiin sekä tulok sellisen sisäisen valvonnan määrittelyyn tai mittaamiseen. Yllättävä tutkimustulos oli, että vää rinkäytöksien raportointi on hyvin niukkaa huolimatta niiden merkittävyydestä ja sisäisen val vonnan roolista niiden tunnistajana sekä ehkäisijänä. Tutkielman keskeisin johtopäätös on si säisen valvonnan järjestämisen, aineiston kuntayhtymissä olevan riittävällä ja asianmukaisella tasolla raportoidun informaation valossa eikä merkittäviä puutteita sisäisen valvonnan järjestä misessä esiinny.
Keywords: sisäinen valvonta, agenttiteoria, tilivelvollisuus