Brändiarkkityyppien hyödyntäminen vastuullisuusviestinnässä sosiaalisessa mediassa yrityksen maineen vahvistamiseksi: Sankarin vastuullisuusviestintä - Rae, Lina (My University, 2024)
Tämän kandidaatintutkielman tarkoituksena on selvittää, kuinka brändiarkkityyppejä voidaan hyödyntää yritysten sosiaalisessa mediassa tapahtuvassa vastuullisuusviestinnässä yrityksen maineen vahvistamiseksi. Tutkielma keskittyy erityisesti sankarin brändiarkkityyppiin ja sen ominaisuuksiin yrityksen vastuullisuusviestinnässä. Vastuullisuusviestinnän merkitys on korostunut kuluttajien kasvavien vastuullisuusodotusten myötä ja brändiarkkityypit tarjoavat mahdollisuuden rakentaa tunteisiin vetoavaa, johdonmukaista ja uskottavaa vastuullisuusviestintää. Kirjallisuuskatsaukseen perustuva tutkielma osoittaa, että sankarin brändiarkkityyppi soveltuu erinomaisesti vastuullisuusviestintään sen rohkeutta, päättäväisyyttä ja haasteiden kohtaamista korostavien arvojen ansiosta. Tutkielma korostaa brändiarkkityyppien merkitystä vastuullisuusviestinnässä, sillä ne tarjoavat viestintään strategisen työkalun, joka auttaa yrityksiä rakentamaan tunteisiin vetoavaa ja johdonmukaista vastuullisuusviestintää. Sosiaalisen median vuorovaikutteinen ja reaaliaikainen luonne tukee sankarin brändiarkkityypin mukaista vastuullisuusviestintää, mutta luo samalla haasteita viestinnän aitouden ja johdonmukaisuuden ylläpitämiselle. Tutkielma tarjoaa kattavaa tarkastelua sankarin brändiarkkityypin hyödyntämisestä vastuullisuusviestinnässä ja sen vaikutuksista maineeseen, mutta jatkotutkimusta tarvitaan muun muassa muiden brändiarkkityyppien soveltuvuuden ja kulttuuristen tekijöiden vaikutusten analysoimiseksi.
Keywords: Vastuullisuusviestintä, brändiarkkityypit, sankari, sosiaalinen media, yrityksen maine