Autismikirjon lasten perheiden kokemuksia lastensuojelun tuesta - Lehikoinen, Anna-Maria (My University, 2022)
Pro-gradu tutkielmassani tarkastelen autismikirjon lasten perheiden kokemuksia lastensuojelun tuesta. Laadullisen tutkielmani tavoitteena on selvittää, millaisia kokemuksia autismikirjon lasten perheillä on lastensuojelun tarjoamasta tuesta, tukitoimista ja työntekijöiden autismiosaamisesta. Lisäksi tutkielmassa selvitetään, millaisen tuen ja tukitoimien perheet kokevat vastaavan parhaiten heidän tuen tarpeisiinsa sekä millaisia toiveita autismikirjon lasten perheillä on lastensuojelua kohtaan. Tutkielmani teoreettinen viitekehys rakentuu autismikirjon käsitteen ympärille, jota tarkastelen diagnostiikan, yksilön, yhteiskunnallisen tuen, vanhemmuuden ja lastensuojelun näkökulmista. Autismiliitto jakoi autismikirjon lasten vanhemmille suunnattua haastattelupyyntöäni sosiaalisen median kanavillaan syksyllä 2021. Tutkielmani aineisto koostuu yhdeksästä autismikirjon lapsen perheen haastattelusta, joita analysoin aineistolähtöisen sisällönanalyysin avulla. Aineiston perusteella perheillä oli lastensuojelun tuesta hyviä ja huonoja kokemuksia. Tutkielman mukaan perheet kokivat sosiaalityöntekijän ja perheen yhteistyösuhteen merkittävänä tekijänä tuen kannalta. Perheiden mukaan oli merkittävää, miten heidät kohdattiin lastensuojelussa ja miten he saivat olla osallisia omassa asiakasprosessissaan. Keskeisenä tutkimustuloksena nousi esiin autismikirjon lasten vanhempien kokema vanhemmuuden stressi ja autismikirjon lapsen kasvattamiseen liittyvät vanhemmuuden vaatimukset, joita lastensuojelun sosiaalityöntekijän on keskeistä ymmärtää työskennellessään perheiden kanssa. Aineistosta nousee myös esiin moniammatillisen yhteistyön merkitys autismikirjon lasten hoidossa ja kuntoutuksessa. Perheet kokivat lastensuojelun työntekijöiden ymmärryksen ja osaamisen autismikirjoon heikkona, ja tutkielmassa todetaan, että lastensuojelussa olisi tärkeää vahvistaa työntekijöiden autismiosaamista sekä kehittää autismikirjon lapsille ja perheille suunnattuja tukimuotoja. Tutkielman mukaan autismikirjon lasten perheiden tukitoimia suunnitellessa on keskeistä ottaa huomioon vanhempien voimavarat sekä työskentelyn yhteiset tavoitteet. Tutkielman perusteella resursseja olisi tärkeää kohdistaa lapsen lisäksi myös vanhempien hyvinvoinnin tukemiseen, joka lisäisi vanhempien jaksamista ja pärjäämistä arjessa sekä koko perheen hyvinvointia. Lisäksi autismikirjon lasten perheiden tuen tarpeisiin voitaisiin vastata kehittämällä erityisesti tiedollisen tuen muotoja. Tutkielmassa esitetään ajatus intensiivisen perhetyön tukimuodosta, joka voisi palvella autismikirjon lasten perheiden tuen tarpeita.
Keywords: autismikirjo, autismikirjon lapsi, yhteiskunnallinen tuki, vanhemmuuden stressi, lastensuojelun tuki