5.-luokkalaisten oppilaiden unelmien liikuntatunti - Lahti, Aino (My University, 2026)
Tämän kandidaatintutkielman tavoitteena oli selvittää, millainen on 5. luokan oppilaiden unelmien liikuntatunti. Tutkimuksessa oltiin kiinnostuneita siitä, mitä oppilaat haluavat tehdä ja tuntea unelmien liikuntatunnilla. Tutkimus toteutettiin eräässä varsinaissuomalaisessa alakoulussa joulukuussa 2025. Tutkimukseen osallistui 18 viidennen luokan oppilasta. Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena ja aineisto kerättiin avoimella kyselylomakkeella, joka analysoitiin sisällönanalyysilla. Aihe on tärkeä tutkittavaksi, sillä oppilaiden omia toiveita ja tarpeita kuulemalla koululiikuntaa voidaan kehittää suuntaan, joka lisää heidän viihtyvyyttään liikuntatunneilla. Tutkimuksessa saatiin selville, että 5. luokan oppilaat toivovat unelmien liikuntatunnille monipuolisesti erilaisia pelejä, leikkejä ja liikuntalajeja, kuten joukkue- ja yksilöpelejä, leikkejä sekä yksilöllisiä liikuntalajeja. Näiden lisäksi osa oppilaista esitti toiveita opetuksen organisointiin, kuten joukkuejakoihin ja oppimisympäristöihin liittyen. Oppilaiden toivomat tunteet unelmien liikuntatunnilla jaoteltiin myönteisiin, neutraaleihin ja kielteisiin tunteisiin sekä tunnekokemuksiin. Myönteiset tunteet, kuten ilo, innostus ja energisyys olivat vastauksissa selvästi yleisempiä, kuin neutraalit ja kielteiset tunteet. Tutkimuksen tulokset osoittivat, että oppilaat toivovat unelmien liikuntatunnilta monipuolisia aktiviteetteja, erilaisia tunteita ja tunnekokemuksia. Oppilaiden toiveet olivat pääosin realistisia ja linjassa opetussuunnitelman tavoitteiden kanssa, mikä tarjoaa opettajalle mahdollisuuden kehittää liikuntatunteja oppilaiden toiveita kuunnellen. Tämä voi puolestaan lisätä oppilaiden viihtyvyyttä ja myönteistä suhdetta koululiikuntaan.
Keywords: koululiikunta; alakoulu; motivaatio; autonomia; kontrolliarvoteoria; tunteet; tunnekokemus