Ironisia supertähtiä ja autenttisia luusereita: Rappiotube verkkokeskustelun ja fanikulttuurin ilmiönä - Leppänen, Lauri (My University, 2022)
Tämä pro gradu -tutkielma käsittelee rappiotube-ilmiötä humanistisesta ja kulttuuritutkimuksellisesta näkökulmasta pyrkien luomaan yleiskuvan ilmiön luonteesta. Tutkielma keskittyy erityisesti tarkastelemaan ilmiötä verkkokeskustelu- sekä fanikulttuurien näkökulmasta, pyrkien luomaan kattavan ymmärryksen siitä millaista sosiaalista todellisuutta ja asenteita rappiotuben seuraajakunta luo ja ylläpitää verkkokeskusteluissaan, millaisista ominaisuuksista ja toimintalogiikoista rappiotuben fanikulttuuri koostuu, sekä millaisia yhteyksiä ilmiöllä on ympäröivään kulttuuriin. Tutkielman pääasiallisena tutkimusaineistona toimivat suomalaisen anonyymin kuvafoorumin Ylilaudan Tubetus ja striimit -alalaudalta kerätyt keskustelut. Näitä keskusteluita analysoidaan tutkielmassa diskurssianalyyttisin metodein sekä verkkokeskustelukulttuureja käsittelevästä aiemmasta tutkimuksesta koottuun teoreettiseen viitekehykseen tukeutuen. Rappiotube on luonnehdittavissa ensi sijassa antifanituksen ja toiseuttavan verkkokeskustelun ilmiöksi, jossa etenkin työttömyys, mielenterveysongelmaisuus, kehitysvammaisuus ja homoseksuaalisuus nousevat merkittäviksi toiseuttamisen kohteiksi. Rappiotuben seuraajakunta rakentaa keskusteluissaan sosiaalista todellisuutta, jossa rappiotubettajat ovat yhtäaikaisesti halveksuttuja toiseutuksen kohteita sekä uudenlaisen rajoja rikkovan viihteen ironisia supertähtiä. Rappiotubea määrittää sen mahdollistava teknologia sekä sitä ympäröivä verkkokulttuuri, mutta ilmiö on myös linkitettävissä provokatiivisen median valtavirtaisempiin muotoihin sekä etenkin maskuliinisen rappioromantiikan kulttuuriseen jatkumoon.
Keywords: YouTube, sosiaalinen media, verkkokeskustelu, fanius, toiseus, rappio