Mikä tekee työnantajasta houkuttelevan? : Y- ja Z-sukupolvea edustavien kasvatustieteen maistereiden näkemyksiä työnantajan houkuttelevuuteen - Löytynoja, Aino (My University, 2022)
Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää Y- ja Z-sukupolvia edustavien kasvatustieteen maistereiden näkemyksiä työnantajan houkuttelevuuteen. Työnantajille kohdistuneet odotukset ovat muuttuneet viimeisimpien vuosien aikana nopeasti, joten houkuttelevuuden tekijöiden selvittäminen on tarpeen. Suomalaisen työelämän nuorimmat sukupolvet muodostavat vähitellen työelämän enemmistön vanhempien sukupolvien eläköityessä. Tästä syystä heidän työnantajille kohdistamien odotusten ja toiveiden selvittäminen on tärkeää. Tutkimus on luonteeltaan kvalitatiivinen ja teoriaosuudessa käsitellään työnantajakuvaa ja siihen vahvasti liitoksissa olevaa houkuttelevuuden käsitettä. Teoreettisessa osiossa tarkastellaan myös sukupolven käsitettä sekä suomalaisen työelämän nuorimpia sukupolvia eli Y- ja Z-sukupolvia. Tutkimuksen aineisto koostuu seitsemästä kasvatustieteen maisterin teemahaastattelusta, jotka on toteutettu touko-kesäkuussa 2022. Neljä kasvatustieteen maisteria edusti Y-sukupolvea ja kolme Z-sukupolvea. Tutkimuksen aineisto teemoiteltiin sisällönanalyysiä hyödyntäen aineistolähtöistä näkökulmaa painottaen. Aineistosta muodostui yhteensä neljä pääteemaa sekä niihin olennaisesti liittyviä alateemoja. Pääteemat olivat työtehtävän ominaisuudet, organisaatiokulttuuri, kasvu- ja urakehitysmahdollisuudet sekä työnantajakohtaiset tekijät. Houkuttelevan työnantajan tärkeimpiä yksittäisiä tekijöitä olivat työnantajan joustavuuden tekijät, kehittymismahdollisuudet, etenemismahdollisuudet sekä työyhteisö. Työnantajan houkuttelevuuden näkökulmasta kasvatustieteilijöitä ei ole aikaisemmin tutkittu yksittäisenä joukkona. Tutkimus antoi arvokasta tietoa Y- ja Z-sukupolvea edustavien kasvatustieteilijöiden näkemyksistä työnantajan houkuttelevuuteen. Aihetta tulisi kuitenkin tutkia lisää sekä kasvatustieteilijöiden että yleisesti Y- ja Z-sukupolvien edustajien keskuudessa. Näin voitaisiin muodostaa mahdollisimman kokonaisvaltainen ymmärrys siitä, mitkä tekijät tekevät työnantajasta houkuttelevan.
Keywords: työnantajakuva, työnantajamielikuva, houkuttelevuus, kasvatustieteilijät, Y-sukupolvi, Z-sukupolvi