Startup-yrityksen kassavirran lähteet kannattavuuden mittarina - Mäkitalo, Tuomo (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2018)
Startup-yritykset pyrkivät saavuttamaan kasvua aggressiivisesti samanaikaisesti kärsien resurssiniukkuudesta. Startup-yrityksen tuotteet ovat helposti skaalattavissa ja laajennettavissa uusille markkinoille. Startup-yritysten on pyrittävä testaamaan liiketoimintasuunnitelmaansa ja oltava valmiita tekemään siihen tarvittavia muutoksia oman suuntansa löytämiseksi. Sopeuttamisen apuna startup-yrityksen voivat käyttää lean-johtamisfilosofiasta johdettua lean startup -yrityksen mallia. Saavuttaakseen aggressiivinen kasvun startup-yritysten on pystyttävä rahoittamaan toiminta jollain tavalla. Käytännön vaihtoehtoja on pyrkiä liiketoiminnalla rahoittamaan toimintaa, tai turvautua ulkopuoliseen riskirahoitukseen. Ulkopuolisen riskirahoituksen turvin startup-yritys pyrkii saavuttamaan nopeampaa kasvua resurssien varhaisemmalla hankkimisella. Samalla osta yrityksen omistuksesta ja päätösvallasta luovutetaan ulkopuolisille sijoittajille. Tämä tutkimus tutkii miten startup-yrityksen valitsema rahoitusstrategia vaikuttaa yrityksen kassavirtaan ja sitä kautta toiminnan kannattavuuteen. Tutkimus suoritettiin toiminta-analyyttisena case tutkimuksena. Tutkimuksessa käsiteltiin kahta tietoteknologia-alan startup-yritystä, joista ensimmäinen oli saanut ulkopuolisen riskisijoittajan toimintaansa rahoittamaan ja toinen pyrki kasvamaan täysin omarahoitteisesti. Tutkija haastatteli kahta henkilöä, yhtä kummastakin yrityksestä. Ulkopuolista riskisijoittajan saaneesta yrityksestä haastateltiin perustajaa, joka toimii yrityksessä toimitusjohtajana. Omarahoitteisesti toimivassa yrityksessä haastateltiin talousjohtajaa, joka on ollut toiminnassa mukana lähes alusta alkaen. Haastattelut suoritettiin teemahaastatteluina. Haastattelujen lisäksi tutkija perehtyi startup-yrityksen tilinpäätösaineistoon, erityisesti tuloslaskelmiin ja taseisiin sekä niistä johdettuihin kassavirtalaskelmiin. Case-yrityksistä molemmat seurasivat kassavirtaa todella tarkasti, mutta hieman eri näkökulmista. Riskirahoitettu yritys seurasi kuinka pitkäksi aikaa heidän kassavirtansa riittää. Omarahoitteisesti toimia yritys pyrki tunnistamaan sopivat lisälaajentumisen hetket kassavirran perusteella. Tutkimus kuvaa kassavirran tärkeyttä startup-yrityksen toiminnassa. Kassavirta antaa hyvän, rehellisen ja nopean näkemyksen siitä, kuinka kannattavasti yritystoiminta kehittyy. Asiaa ei kuitenkaan tule tarkastella tyhjiössä, sillä monet johdon strategiset ja kognitiiviset päätökset vaikuttavat yrityksen suoriutumiseen merkittävästi. Tehokkaalla kassavirran johtamisella pystytään startup-yrityksessä saavuttamaan johdon asettamasta strategiasta johdetut tavoitteet.