Psykologian ainedidaktiikan jäljillä : Lukion psykologian opettajien käsityksiä hyvästä psykologian opetuksesta ja sen erityispiirteistä opetettavana aineena - Rantanen, Lassi (My University, 2020)
Tutkimus on psykologian oppiainetta ja opetusta tarkasteleva, ainedidaktinen tutkimus. Tarkoituksena on selvittää opettajien käsityksiä hyvästä psykologian opetuksesta ja sen erityispiirteistä opetettavana aineena. Tutkimus on otteeltaan laadullinen ja sen aineisto on kerätty haastattelemalla pääosin pääkaupunkiseudun psykologian opettajia (N=7). Aineiston analyysimenetelmänä on aineistolähtöinen sisällönanalyysi. Hyvä opetus sisälsi useita elementtejä. Se nähtiin hyvän ja sensitiivisen ilmapiirin luomisena. Hyvä opetus on myös opiskelijoiden kiinnostuksen herättämistä, ymmärryksen lisäämistä ja valmennusta ylioppilaskirjoituksiin. Lisäksi hyvä opetus nähtiin ajankohtaisena ja tiedepainotteisena. Psykologialle erityistä on se, että aineen opetus alkaa vasta lukiossa ja opiskeltavat aiheet ovat lähellä opiskelijoita. Se on oppiaineena laaja-alainen ja soveltava. Lisäksi psykologialle erityistä on sen taustalla oleva uusi ja kehittyvä tieteenala. Opettajien kuvaamat erityispiirteet löytyvät pitkälti opetussuunnitelmasta, ja ne kytkeytyvät myös hyvän opetuksen käsityksiin. Dialogisuus ja soveltavat tehtävät näyttäisivät toimivan psykologian opetukseen hyvin, näiden avulla opiskelijat voivat konstruoida tietoa. Hyvää psykologian opetusta voidaan toteuttaa menetelmällisesti kuitenkin monella tavalla. Keskeistä on luoda hyvä ilmapiiri ja opettaa reunaehtojen sisällä huomioiden opetussuunnitelma ja ylioppilaskirjoitukset. Psykologian opettajat saattavat joutua ristiriitatilanteeseen opetuksessa, jossa reunaehdot rajoittavat opettajan omaa tahtoa. Psykologian opettajien viesti oli selvä: he eivät halua olla vain valmentajia ylioppilaskirjoituksiin, vaan myös kasvattajia elämään. Uuden, kehittyvän ja monialaisen tieteenalan vuoksi psykologian asiantuntijuus saattaa edellyttää poikkeuksellisen laajaa ja joustavaa asiantuntijuutta. Opettajat kokivat riittämättömyyttä tietomäärässään ja kyvyssään pysyä tutkimustiedon perässä. On syytä miettiä, tulisiko psykologian opettajille tarjota enemmän lisäkoulutusta, esimerkiksi yliopistoyhteistyönä. Toisaalta voidaan kysyä, tulisiko psykologian opetettavaa ainesta karsia lukion opetussuunnitelman perusteista tai siirtää jo peruskoulutasolle.
Keywords: ainedidaktiikka, psykologian opetus, psykologian erityispiirteet, hyvä opetus