Kieleen, kommunikaation ja vuorovaikutukseen kohdentuvat osaamissisällöt varhaiskasvatuksen opettajan ja varhaiskasvatuksen erityisopettajan opintojen opetussuunnitelmissa - Rantala, Olivia (My University, 2026)
Kielen, kommunikaation ja vuorovaikutuksen kehitys on keskeinen osa lapsen tasapainoista kokonaiskehitystä, hyvinvointia sekä sosiaalista osallisuutta. Jokaisella lapsella on oikeus yhdenvertaisuuteen ja osallisuuteen, sekä saada ilmaista itseään sekä tulla ymmärretyksi. Suomalaisten lasten kasvupolulla varhaiskasvatus ja varhaiskasvatuksen ammattilaiset ovat yksi merkittävimmistä tahoista rakennettaessa yhdenvertaisia kasvun ja oppimisen mahdollisuuksia sekä varhaisten tuen periaatteita. Tutkimus tarkastelee kieleen, kommunikaatioon ja vuorovaikutukseen kohdentuvan osaamisen todentumista varhaiskasvatuksen opettajan tutkinto-ohjelmissa sekä erillisissä erityisopettajan tai varhaiskasvatuksen erityisopettajan opinnoissa. Tutkimus on luonteeltaan laadullinen tutkimus, joka edustaa sisällöllisiltä lähtökohdiltaan opetussuunnitelmatutkimusta. Tutkimuskysymykseen haetaan vastausta tarkastelemalla aineistoja sisällöllisen analyysin kautta. Tutkimuksen aineiston muodostaa yhdeksän varhaiskasvatuksen opettajan tutkinto-ohjelman opetussuunnitelmaa sekä kuusi erillisten erityisopettajan tai varhaiskasvatuksen erityisopettajan opintojen opetussuunnitelmaa. Vuorovaikutusosaamisen keskeisyys todentuu varhaiskasvatuksen opettajan tutkinto-ohjelmissa varsin läpäisevästi. Kielen kehitykseen kohdentuva tietoperusta sekä pedagogiseen tukeen ja menetelmiin liittyvä osaaminen tulevat esille kaikissa aineiston opetussuunnitelmissa, mutta yliopistojen opetussuunnitelmien välillä on havaittavissa myös selkeitä eroavaisuuksia. Varhaiskasvatuksen opettajan tutkinto-ohjelmien osalta huomion arvoista on kielen ja kommunikaation kehityksen häiriöihin liittyvän tietoperustan sekä häiriöiden pedagogiseen tukeen, menetelmiin ja välineisiin kohdentuvien osaamis- ja sisältökuvausten vähäinen edustus. Osaamistavoite- ja sisältökuvaukset eivät sisällä yksittäistapausta lukuun ottamatta kommunikaatiota tukevien menetelmien tai välineiden käytännön harjoittelua. Opetussuunnitelmien sisältökuvaukset ovat luonteeltaan myös monilta osin melko yleisiä ja tulkinnallisia.
Keywords: varhaiserityispedagogiikka; opetussuunnitelma; kieli; kommunikaatio; vuorovaikutus