Suomalaisten naisjohtajien liiketoimintasuhteet Venäjällä - Lahti, Minna (fi=Turun yliopisto. Turun kauppakorkeakoulu|en=University of Turku. Turku School of Economics|, 2017)
Venäjä on Suomen kolmanneksi tärkein kauppakumppani. Venäläisessä arjessa tuttavuusverkostot ovat tärkeitä. Suomessa ja Venäjällä on selviä eroja suhteiden käytöstä eli miten ja kehen sosiaalisia suhteita luodaan sekä milloin ja kuinka usein niitä käytetään. Suhteet ovat sukupuolittuneita, naiset pitävät yllä erilaisia suhteita kuin miehet. Keskeinen liikkeenjohdontaito Venäjällä on henkilösuhdeverkostojen rakentamiseen ja ylläpitämiseen liittyvä osaaminen. Niin Suomessa kuin Venäjällä naisjohtajien määrä on pienempi kuin miesjohtajien. Naisten pääasiallinen tehtävä on näyttää kauniilta Venäjän machoyhteiskunnassa, jossa eletään miesten ehdoilla. Suomalaisilla on vielä ongelmia venäläisten tapojen kanssa. Tutkielman tarkoituksena on selvittää miten suomalaiset naisjohtajat luovat liiketoimintasuhteitaan Venäjällä. Tutkimusongelma on jaettu osaongelmiin seuraavasti: mitä sukupuolesta johtuvia etuja ja ongelmia suomalaiset naisjohtajat kohtaavat liiketoimintasuhteissaan Venäjällä sekä miten suomalaiset naisjohtajat ratkaisevat sukupuolesta johtuvia ongelmia. Teoreettinen viitekehys muodostuu Suomen ja Venäjän kulttuurieroista sekä liiketoimintasuhteista Venäjällä. Tutkimusmenetelmä on kvalitatiivinen. Tutkimuksessa haastateltiin neljää suomalaista naisjohtajaa, joilla on pitkä kokemus Venäjän kaupasta. Tutkimuksen perusteella voidaan todeta, että liiketoimintasuhteilla on edelleen merkitystä Venäjän kaupassa. Venäläiset arvostavat luottamusta, joka syntyy pitkäaikaisissa suhteissa. Liiketoimintasuhteita luodaan hankkeiden tai yhteistyöohjelmien kautta, messuilta, suosittelun avulla ja melkein missä vain missä voi olla sosiaalinen. Suomalaiset naisjohtajat ovat kokeneet vain vähän sukupuolesta johtuvia ongelmia liiketoimintasuhteissaan Venäjällä. Kulttuurin mukanaan tuomat ennakkoasenteet ovat olleet yksi. Naisten myös oletetaan käyttäytyvän eri tavalla kuin miesten. Miesten on helpompi luoda kaverisuhteita kuin naisten. Etuna naisjohtajat pitivät naisten luonteenpiirteitä, jotka sopivat paremmin Venäjän tunteelliseen kulttuuriin. Naisten arvostusta voi myös käyttää hyväkseen. Sukupuolesta johtuvia ongelmia ratkottiin omaa ammattitaitoa korostaen ennakkoluuloja hälventämällä sekä oman paikan ottamalla. Kulttuurin ja kielen tuntemus on tärkeässä roolissa liiketoimintasuhteissa Venäjällä.