Anoktamiini 7:n ja myoferliinin vuorovaikutus PC-3-soluissa - Korpi, Tiia (My University, 2024)
Eturauhassyöpä on miesten toiseksi yleisin syöpätyyppi, joka muodostuu eturauhaskudokseen. Eturauhassyövän ennuste riippuu muun muassa siitä, onko syöpä metastaattinen. Syöpätutkimus yrittää löytää jatkuvasti uusia markkereita, joiden avulla olisi mahdollista tunnistaa aggressiiviset syövät jo aikaisessa vaiheessa. Anoktamiini 7 on eturauhaskudoksessa ilmentyvä transmembraaniproteiini, jonka on huomattu vaikuttavan eturauhassyövän kehittymiseen ja ennusteeseen. Anoktamiini 7 on eturauhassyövän kannalta potentiaalinen markkeriproteiini, mutta sen toiminnasta eturauhassyövässä ei tiedetä tarpeeksi. Yksi anoktamiini 7:n kanssa vuorovaikuttavasti proteiineista on myoferliini, joka osallistuu moniin solun sisäisiin toimintoihin. Anoktamiini 7:n ja myoferliinin on havaittu vuorovaikuttavan keskenään eturauhasyöpäsoluissa, mutta vuorovaikutuksesta ei tiedetä vielä tarkemmin. Tutkimukseni tarkoituksena on selvittää, tarvitaanko toista anoktamiini 7:n terminaalisista päistä myoferliinin sitoutumiseen. Tämä toteutetaan valmistamalla plasmideja, jotka tuottavat PC-3-soluissa erilaisia ANO7-proteiineja. Plasmideista on poistettu joko ANO7:n N-terminaalinen pää, C-terminaalinen pää tai molemmat. Myös normaalia anoktamiini 7 -proteiinia koodaava plasmidi valmistettiin. Koimmunopresipitaation avulla selvitettiin, minkälaisten konstruktien kanssa myoferliini sitoutuu edelleen anoktamiini 7 -proteiiniin. Tuloksista ei ole mahdollista päätellä yksiselitteisesti, onko toinen anoktamiini 7:n terminaalisista päistä olennainen myoferliinin sitoutumiselle. Ensimmäisessä transfektiossa myoferliiniä saatiin koimmunopresipitaation jälkeen anti-ANO7-blottauksessa eniten näkyviin silloin, kun molemmat ANO7-proteiinin terminaaliset päät oli poistettu. Toisessa transfektiossa myoferliini saatiin vedettyä alas vain silloin, kun transfektio oli toteutettu täyspitkän ANO7-proteiinin sisältävällä plasmidilla. Vaikka tutkielmassa ei pystytty selvittämään myoferliinin mahdollista sitoutumiskohtaa anoktamiini 7 -proteiinista, saatiin viitteitä siitä, että myoferliini sitoutuu anoktamiini 7:ään myös silloin, kun sen kumpikin terminaalinen pää on poistettu. Myoferliiinin ja anoktamiini 7:n välistä interaktiota eturauhassyöpäsoluissa tulee tutkia lisää.
Keywords: eturauhassyöpä, anoktamiini 7, myoferliini, PC-3-solut, koimmunopresipitaatio