UX-suunnittelun rooli digisyrjäytymisen ehkäisijänä e-hallinnossa - Lehto, Aura (My University, 2026)
Sähköisen hallinnon muodot ovat yleistyneet teknologisen kehityksen mukana ja tavoitteena on luoda tehokkaampia järjestelmiä kansalaisten ja hallinnon tarpeisiin. Kaikilla kansalaisilla ei kuitenkaan välttämättä ole samanlaisia edellytyksiä sopeutua digitalisoituvan yhteiskunnan muutoksiin. Digitaalinen kuilu vaikuttaa eri tasoilla internetin saatavuudesta käyttötaitoihin, ja niiden hyödyntämiseen. Digisyrjäytyminen taas viittaa teknologisten haasteiden negatiivisiin seurauksiin henkilön kannalta. Digisyrjäytymisen merkitys e-hallinnossa korostuu, kun järjestelmät muuttuvat oletusarvoisesti sähköisiksi. Käyttäjäkokemus syntyy vuorovaikutuksesta ympäristön, järjestelmän ja käyttäjän välillä. Tutkielman tarkoituksena on pohtia digisyrjäytymistä, siihen vaikuttavia tekijöitä sekä käyttäjäkokemuksen roolia ilmiön ehkäisemiseksi. Hallinnollinen konteksti kulkee mukana läpi tutkielman ja UX-suunnittelua analysoidaan myös konkreettisten kehitysmenetelmien kautta. Tutkielma on toteutettu kirjallisuuskatsauksena. Aineistona on hyödynnetty tietojärjestelmätieteen alan tutkimusaineistoa, kirjallisuutta sekä yleisiä standardeja ja ohjeistuksia. Tutkielman tulokset viittaavat siihen, että digisyrjäytymisen huomioiminen on UX-suunnitteluprosessissa oleellista, sillä se voi hidastaa e-hallinnon kehittämistä ja hyötyjen realisoitumista, sekä rajoittaa kansalaisten itsenäistä toimintaa. Hallinnollinen järjestelmäkehitys eroaa kaupallisesta, sillä prosessit ovat usein joustamattomampia esimerkiksi byrokratian, lakien ja resurssien vuoksi. Saavutettavien järjestelmien kehittämiseen kuuluu käyttäjälähtöisyys, läpinäkyvyys sekä kommunikointi hallinnon ja kansalaisten välillä. Näitä periaatteita voidaan sisällyttää UX:n kehittämiseen erilaisin menetelmin, kuten käyttäjäpolkujen, käytettävyystestauksen ja pilotoinnin avulla.
Keywords: Digisyrjäytyminen; E-hallinto; Järjestelmäkehitys hallinnossa; UX-suunnittelu; Käyttäjäkokemus