Ranteen alueen makroskooppinen anatomia – video-opetusmateriaali anatomian opiskeluun - Pauna, Mikko (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2017)
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli luoda nykyaikaista ja suomenkielistä video-opetusmateriaalia anatomian opiskelua varten. Kohdeyleisöksi tarkennettiin toisen vuoden lääketieteen opiskelijoiden Anatominen ruumiinavaus -kurssi, ja videolla käsiteltävät aiheet valikoitiin sen mukaisesti. Opetusvideo soveltuu kuitenkin myös muiden anatomiasta kiinnostuneiden oppimateriaaliksi. Opetusvideo käsittelee ranteen makroskooppista anatomiaa ja eräs sen tärkeimmistä tavoitteista on havainnollistaa anatomisia kokonaisuuksia toisiinsa verrattuna – toisin sanoen yhdistää lihas-, verisuoni- ja hermostokokonaisuudet, jotka usein opiskellaan erillisinä kokonaisuuksina. Opetusvideomateriaali kuvattiin Turun Yliopiston anatomian opetusavaussalissa joulukuussa 2014 ruumiinsa tieteelliseen käyttöön testamentanneesta pakastevainajasta. Suoritimme suunnittelun ja preparoinnin itsenäisesti, samanaikaisesti neljän muun opetusvideoprojektien parissa työskennelleiden henkilöiden kanssa. Videomateriaali editoitiin itsenäisesti ja siihen lisättiin jälkikäteen ääniraita havainnollisuuden lisäämiseksi. Videolla esitellään aluksi pinnallisista syvempiin rakenteisiin edeten erinäisiä anatomisia rakenteita. Kämmenpuoli esitellään ensin, kämmenselän puoli sen jälkeen. Varsinaisen anatomiaosuuden jälkeen on lisämateriaalina rannekanavaoireyhtymästä kertova osuus. Sen tarkoitus on tuoda kliinistä näkökulmaa anatomian opiskeluun sekä sidostaa anatomian opiskelua tulevaisuuden käytännön lääkärintyöhön. Tämä kirjallinen työ toimii raporttina opinnäytetyönä tehdystä videosta ja kuvailee videon sisällön sekä valmistusprosessin. Tässä tekstissä on käytetty anatomisista rakenteista sekä suomenkielisiä että latinankielisiä nimiä, mutta varsinaisessa opetusvideossa on pitäydytty selkeyden vuoksi latinan kielessä. Opetusvideo jää Turun Yliopiston Lääketieteellisen tiedekunnan haltuun ja on vapaasti käytettävissä anatomian opetukseen.