Vapaan rasvasiirteen käyttö tenniskyynärpään hoidossa - Lukjanow, Heta (My University, 2020)
Lateraalinen epikondyliitti (LE) eli tenniskyynärpää on olkaluun ulkonastan kiputila keskittyen värttinäluun puoleisen lyhyen ojentajajänteen origoon. LE on yleisimpiä kyynärpään alueen vaivoja, ja sen esiintyvyys on 1-3% väestössä. Useimmiten vaiva paranee itsestään ilman hoitoa vuoden tai kahden kuluessa. Pienellä osalla kiputila kuitenkin jostain syystä pitkittyy. Kroonistuneen yli 2 vuotta kestäneen tenniskyynärpäästä aiheutuvan kivun hoitoon ei ole valitettavasti pystytty vielä kehittämään ennustetta parantavia hoitoja. Käytännössä kaikki kokeillut hoidot ovat osoittautuneet tutkimuksissa tehottomiksi, tai teholtaan erittäin heikoiksi. LE:tä on aiemmin koitettu hoitaa erilaisilla injektioilla, kuten kortisonilla ja botuliinitoksiinilla. Viime aikoina on tehty lupaavia tutkimuksia verihiutaletiheän plasman (platelet rich plama, PRP) injisoimisesta tenniskyynärpäähän. Kuitenkin selvä näyttö vaikuttavuudesta puuttuu. Vapaa rasvasiirre on uusi tekniikka LE.n hoidossa. Rasvasiirteen kudostuhoa parantavista ominaisuuksista on raportoitu monissa tutkimuksissa. Kroonisesta tenniskyynärpäästä kärsiviä potilaita hoidettiin tutkimuksessamme autologisilla rasvainjektioilla Colemanin tekniikan mukaisesti.