Nuorisotyötä verkossa : Turun Tyttöjen Talon verkon kautta toteutettavan toiminnan kehittäminen Keijun varjo -hankkeen ja Sua varten somessa -hankkeen kokemusten pohjalta - Juopperi, Tiia (My University, 2022)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena on kehittää Turun Tyttöjen Talon verkon kautta toteutettavaa järjestötoimintaa. Tutkimuskysymyksinä on: Miten Turun Tyttöjen Talon verkon kautta toteutettavaa toimintaa voitaisiin lähteä kehittämään, ja millaista toimintaa voitaisiin toteuttaa verkon kautta tällä hetkellä? Lisäksi tutkimuksessa kartoitetaan verkon kautta toteutetun järjestötoiminnan saavutettavuutta, hyötyjä ja haittoja. Tutkimus toteutettiin keräämällä haastatteluaineistoja keväällä 2022 Turun Tyttöjen Talon työntekijöiltä sekä Keijun varjo -hankkeen ja Sua varten somessa -hankkeen työntekijöiltä. Turun Tyttöjen Talon työntekijöiden haastattelussa kartoitettiin sitä, millaista kokemusta verkkotoiminnasta heillä on sekä millaista verkkotoimintaa he olisivat halukkaita lähteä toteuttamaan Turun Tyttöjen Talolla. Keijun varjo -hankkeen toimintaa on puolestaan toteutettu verkossa hybridimallina, ja Sua varten somessa -hankkeen toiminta on kokonaan verkon kautta toteutettua nuorisotyötä. Keijun varjo -hankkeen ja Sua varten somessa -hankkeen kokemusten pohjalta sekä aihetta käsittelevien aikaisempien tutkimuskirjallisuuksien avulla aloin kartoittamaan Turun Tyttöjen Talolla toteutettavan verkkonuorisotyön toiminnan mahdollisuuksia tällä hetkellä sekä tulevaisuudessa. Lisäksi tutkimuksessa on otettu huomioon Turun Tyttöjen Talolla käyvien tyttöjen palautteita Turun Tyttöjen Talon toiminnasta. Tutkimuksessa selvisi, että nuorilla on kova tarve aikuisen, isosisarusmaisen ohjaajan tuelle verkossa. Haastatteluaineistojen pohjalta rajasin Turun Tyttöjen Talon verkkotoiminnan mahdollisuudet seuraaviin kategorioihin: Turun Tyttöjen Talon oma chat ja järjestön toimintaan tutustuminen verkossa, mediakasvatus ja vierailijat verkossa, ryhmätoiminta verkossa esimerkkeinä peliryhmä ja lukupiiri sekä verkkotoiminta sosiaalisen median kautta. Tutkimustuloksissa tarkensin, että tällä hetkellä toimintaa verkossa voitaisiin toteuttaa tutustumisten, mediakasvatuksen, vierailijoiden ja lukupiirin kaltaisen ryhmätoiminnan sekä sosiaalisen median kautta toteutettavan toiminnan muodossa. Tyttöjen Talon oma chat sekä peliryhmän kaltainen ryhmätoiminta vaatisi puolestaan resursseja ja kehittämistä. Tutkimustulosten mukaan verkkonuorisotyössä on tärkeä ottaa huomioon nuorisotyön, työyhteisön sekä sosiaalisen median ja verkon palveluiden ohjeistukset ja eettiset kysymykset. Verkkotoiminnassa on myös tärkeää huomioida resurssit, työntekijöiden hyvinvointi sekä toiminnan strateginen suunnittelu. Nuorten kanssa toimiessa on hyvä ottaa huomioon nuorten omat toiveet verkkotoiminnan kannalta ja tutustua nuorten verkkokulttuuriin ymmärtäväisesti ja avoimesti.
Keywords: digitaalinen nuorisotyö, verkkonuorisotyö, nuorisotyö, nuoret, Turun Tyttöjen Talo, Sua varten somessa -hanke, Keijun varjo -hanke, mediakasvatus, sosiaalinen media