Mikrogliasolut aivoja rappeuttavissa sairauksissa - Ansamäki, Kaisa (My University, 2025)
Mikrogliasolut ovat keskushermoston makrofageja, jotka käsittävät noin 10 % aivojen soluista. Näillä immuunisoluilla on tärkeä merkitys aivoissa sekä homeostaasissa että sairauksissa. Mikrogliasolut muuttavat fenotyyppiään ja toimintaansa olosuhteiden mukaan. Mikrogliasolut on perinteisesti jaettu muiden makrofagien tavoin inflammatorisiin M1-tyypin mikrogliasoluihin ja anti-inflammatorisiin M2-tyypin mikrogliasoluihin. Mikrogliasolut osallistuvat aivojen homeostaasin ylläpitoon monin tavoin ja kommunikoivat keskushermoston muiden solutyyppien kanssa. Mikrogliasolut säätelevät muun muassa hermosolujen viestinvälitystä, hermoston kehitystä ja myeliinin muodostusta. Ne puhdistavat aivokudosta poistamalla kuolleita ja ylimääräisiä aivosoluja, myeliinijätettä sekä proteiinikertymiä fagosytoosilla. Mikrogliasolut vastaavat aivojen immuunipuolustuksesta. Mikrogliasolut tarkkailevat jatkuvasti aivoissa tapahtuvia muutoksia ja reagoivat esimerkiksi patogeeneihin, toksiineihin ja solujätteeseen. Vaaran tunnistettuaan mikrogliasolut käynnistävät tulehdusreaktion. Mikrogliasoluilla on tärkeä osuus myös aivoja rappeuttavien sairauksien kehittymisessä ja etenemisessä. Reaktiivisia mikrogliasoluja ilmenee monissa aivorappeumasairauksissa, mutta niiden merkitystä tautien patogeneesissä ei vielä tunneta tarkkaan. Aivorappeumasairauksissa mikrogliasoluille kehittyy fenotyyppi, joka on erilainen kuin homeostaasissa tai muissa aivojen sairauksissa. Neurodegeneratiivisissa olosuhteissa esiintyvistä mikrogliasoluista käytetään nimitystä hermorappeumaan liittyvä mikroglia (disease-associated microlia; DAM). DAM on mikrogliasolujen puolustusmekanismi aivorappeumasairauksissa esiintyviä proteiinikertymiä vastaan, ja mikrogliasolut pyrkivät hävittämään proteiinikertymät suojellakseen aivoja. Vaikka DAM-tyypin soluista puhutaan kaikkien aivorappeumasairauksien yhteydessä, mikrogliasolujen vaikutukset eri taudeissa sekä taudin eri vaiheissa ovat hyvin vaihtelevia. Etenkin taudin alkuvaiheessa mikrogliasolut hidastavat aivorappeumatautien etenemistä fagosytoimalla proteiinikertymiä ja kuolleita hermosoluja. Proteiinikertymien liiallinen määrä voi kuitenkin aiheuttaa mikrogliasolujen toiminnan häiriintymistä ja muuttumista inflammatorisiksi. Mikrogliasolujen aiheuttama neuroinflammaatio kiihdyttää aivorappeumasairauksien etenemistä. Mikrogliasolujen toiminnan tarkempi ymmärtäminen voi tulevaisuudessa tarjota uusia mahdollisuuksia aivorappeumasairauksien estoon ja hoitoon.
Keywords: mikrogliasolut, aivorappeumasairaudet